Parlament mora njegovati kulturu saradnje, dijaloga i konstruktivne rasprave uprkos političkim razlikama
Tonino Picula

Picula o izboru Bečića

Parlament mora njegovati kulturu saradnje, dijaloga i konstruktivne rasprave uprkos političkim razlikama

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula saopštio je za RTCG od novog saziva Skupštine Crne Gore očekuje kontinuiranu i produktivnu saradnju, te predan rad na napretku Crne Gore, pogotovo u ključnim poglavljima u pregovorima s EU. Picula je poručio da ohrabruje izjava novoizabranog predsjednika Skupštine Alekse Bečića, koji je najavio nastavak rada na reformama i istaknuo prioritet puta prema EU. Pozvao je i sve političke aktere da poštuju državne simbole i institucije Crne Gore.

Picula je naveo i da jučerašnji početak rada novog saziva Skupštine Crne Gore, nakon potvrđivanja nove parlamentarne većine, predstavlja prve korake prema formiranju nove izvršne vlasti.

"Novoizabrana Skupština mora kao najvažnije predstavničko i zakonodavno tijelo njegovati kulturu saradnje, dijaloga i konstruktivne rasprave, uprkos očitim političkim razlikama. To je ključ uspješne parlamentarne demokratije. Nažalost, novi saziv Skupštine imaće samo 18 zastupnica, tri manje od prošlog saziva, što svakako nije dobra poruka za rodnu ravnopravnost", navodi se u saopštenju.

Picula ocjenjuje da institucije, simboli i Ustav Crne Gore zaslužuju maksimalan obzir i poziva sve političke aktere Crne Gore da poštuju državne simbole i institucije Crne Gore, te djeluju u skladu s njenim ustavnim načelima.

"Građanke i građani Crne Gore su visokim odazivom na nedavnim parlamentarnim izborima poslali jasnu poruku da u ovim vremenima teške zdravstvene, ekonomske i društvene krize očekuju od svojih izabranih dužnosnika odgovorno ponašanje i rješavanje sistemskih problema na putu prema EU. Taj cilj podržava izrazita većina crnogorskog društva, te se nadam da su svi izabrani svjesni svoje odgovornosti u ovim kriznim vremenima kako za Crnu Goru, tako i za regiju i EU. Dalje, očekujem brzo formiranje i nove izvršne vlasti kojoj će put prema članstvu u EU i dosadašnji vanjskopolitički ciljevi takođe biti na vrhu liste prioriteta, u skladu s spomenutim očekivanjima građana", zaključuje se.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.