Vojska CG razmatra novu misiju za vojnike koji su se vratili iz Avganistana
Foto: Ministarstvo odbrane

Vojska CG razmatra novu misiju za vojnike koji su se vratili iz Avganistana

Ministarstvo odbrane Crne Gore razmatra mogućnost da pripadnika Vojske Crne Gore koji su se nedavno vratili iz misije u Avganistanu, uputi u neku novu misiju ili ojača neke od postojećih u kojima već učestvuju naši vojnici.

Pripadnici XII kontingenta Vojske Crne Gore vratili su se prošle sedmice iz misije “Odlučna podrška” u Avganistanu. Povratak 30 pripadnika VCG znači i povlačenje trupa iz te zemlje i završetak učešća Crne Gore koje je počelo 2015. godine. 

U okviru 'ISAF' i 'Odlučna podrška', dvije najznačajnije međunarodne misije, u prethodnih deset godina učestvovalo je preko 550 pripadnika Vojske Crne Gore, što je, kako su naveli iz Ministarstva odbrane, od izuzetnog značaja za zemlju koja je pružala podršku avganistanskom narodu na putu izgradnje mira i stabilnosti.

Na pitanje da li će vojnici koji su završili učešće u ovoj misiji, biti upućeni u neku novu misiju, iz Ministarstva kažu da se razmatra takva mogućnost.

"Učešće pripadnika Vojske Crne Gore u međunarodnim operacijama i aktivnostima je jedna od tri ključne misije Vojske. Kraj angažovanja pripadnika Vojske Crne Gore u Avganistanu i njihov povratak u Crnu Goru je uspješno realizovan. Podsjećamo da je u Avganistanu do sada učestvovalo 550pripadnika kroz 21 kontingent. U ovom trenutku, razmatraju se mogućnosti angažovanja pripadnika Vojske u nove ili postojeće međunarodne operacije. Odluku o upućivanju u drugu NATO misiju ili eventualno povećanje angažovanja donijeće Skupština Crne Gore u skladu sa zakonom", kazali su Pobjedi iz Ministarstva odbrane.

Crnogorski vojnici angažovani su trenutno u NATO misiji KFOR na Kosovu i u misiji Pojačano istureno prisustvo (eFP) u Letoniji, a Skupština je krajem prošle godina donijela odluku o upućivanju dva vojnika u misiju u Iraku, koja je trebala da bude realizovana sredinom godine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.