Tramp odbio jedno od osnovnih načela američke demokratije, nije spreman da se obaveže na mirnu predaju vlasti
Donald Tramp

Tramp odbio jedno od osnovnih načela američke demokratije, nije spreman da se obaveže na mirnu predaju vlasti

Američki predsjednik Donald Tramp na konferenciji za medije u Bijeloj kući odbio je da se obaveže na mirnu predaju vlasti ako izgubi na predsjedničkim izborima u novembru.

Na pitanje novinara da li će pristati na mirnu tranziciju vlasti, jedno od osnovnih načela američke demokratije, Tramp odgovara : "Pa, moraćemo da vidimo šta će se desiti", javlja Si-En-En, prenosi Tanjug.

Naveo je i da misli da će o rezultatima izbora odlučivati Vrhovni sud, ponovo izražavajući sumnju u regularnost glasanja putem pošte.

On smatra da je zato važno da u Vrhovnom sudu bude devet sudija.

"Ova obmana koju izvode demokrate je obmana koja će se naći pred Vrhovnim sudom SAD i mislim da nije dobro da imamo situaciju u kojoj može da se dogodi ishod 4-4", rekao je Tramp.

Tramp je na Tviteru objavio da će su subotu objaviti ime sudije koju želi da imenuje na mjesto sudije Vrhovnog suda Rut Bejder Ginzberg koja je preminula u petak.

Kanidat demokrata na predsjedničkim izborima Džo Bajden, pozvao je kandidata koji pobijedi na izborima da sačeka sa nominacijom za Vrhovni sud do posle inauguracije u januaru 2021.

Republikanci, međutim, žele da iskoriste priliku i uz pomoć većine koju imaju u Senatu, ojačaju i konzervativnu većinu u Vrhovnom sudu na 6-3, dok je prije smrti sudije Ginzberg ta većina bila 5-4.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.