Dom učenika: Za kontakte oboljelih predviđen odvojen sprat

Dom učenika: Za kontakte oboljelih predviđen odvojen sprat

U Domu učenika u Podgorici sve je spremno za prijem 31 đaka prvih razreda srednjih škola, a u cilju sprečavanja širenja koronavirusa preduzet je niz mjera, kazala je vaspitačica te ustanove Lidija Marković.

Ona je Dnevnim novinama rekla da jedna od mjera podrazumijeva izdvajanje posebnog sprata, koji će biti namijenjen privremenom smještaju učenika koji su bili u kontaktu sa oboljelima od COVID-a 19.

Kako je navela Marković, prvi razred, 31 učenik, biće raspoređen na prvom i drugom spratu, a na trećem, gdje ima šest soba, biće studenti koji su bili u kontaktu sa oboljelima od COVID-19.

“Sa Domom zdravlja u Tološima i Zagoriču stalno će biti u kontaktu zadužene osobe i ako primijete da neko od tih učenika ima simptome, javna ustanova je obezbijedila svoj auto i vozača koji će odmah prebaciti oboljelog studenta u Dom zdravlja”, objasnila je Marković.

Ona je kazala da će osobe koje su bile u dodiru sa takvim osobama, a koje su negativne, biće privremeno raspoređene u tih šest soba na trećem spratu.

Marković je podsjetila da će od 1. oktobra u toj ustanovi boraviti samo učenici prvih razreda srednjih škola.

To je, kako je dodala, odluka donijeta u skladu sa preporukom Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) i odlukom Ministarstva prosvjete da škola počinje 1. oktobra za učenike prvih šest razreda osnovne škole i prvog razreda srednjih škola, dok će učenici viših razreda nastavu pohađati online.

Na osnovu preporuka NKT-a donijete su brojne druge mjere prevencije.

“Obavezna je razdaljina od dva metra, postavljene su trake za držanje distance. Svi ćemo nositi maske, zaposleno osoblje i učenici, a pojedini će najvjerovatnije nositi i vizire. Preduzeli smo sve što je u skladu sa preporukama NKT-a”, rekla je Marković.

Ona je kazala da se u Javnoj ustanovi Dom učenika i studenata redovno održavaju sjednice Kriznog štaba, koji sačinjavaju direktor ustanove, pomoćnik direktora, doktorica Jelena Stanković, ljekar iz Doma zdravlja, rukovodioci sektora i rukovodioci objekata.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.