Neke škole vjerovatno neće početi ni 1. oktobra sa radom
ilustracija

U gradovima gdje je najveća stopa obolijevenja

Neke škole vjerovatno neće početi ni 1. oktobra sa radom

Škole u gradovima gdje je najveća stopa obolijevenja od korona virusa, vjerovatno neće početi ni 1. oktobra sa radom, već će se nastava organizovati onlajn, zbog složene epidemiološke situacije i opasnosti od obolijevanja učenika, navode iz Instituta za javno zdravlje, piše Dan.

Iz Instituta su istakli da će  konačnu odluku donijeti u ponedjeljak 28. septembra, nakon što sagledaju situaciju sa epidemjom u svim gradovima.

Najteža situacija je u Beranama, Nikšiću i u Rožajama.

Direktorica Udruženja Roditelji Kristina Mihailović kazala je za Dan da je iz Instituta najavljeno takvo rješenje, ali da će konačna odluka biti donijeta naredne sedmice.

“Znaćemo u ponedjeljak kakva je situacija. Ovo potvrđuje naše apele da ne može za sve škole važiti jedan model, već da zavisi od grada do grada, i od škole do škole. Teško da će moći svi da počnu normalno (ne od prvog do šestog i prvog srednje u školama, a onlajn stariji) u opštinama i školama koje imaju uslove da organizuju normalno nastavu. Neće da prihvate naše zahtjeve da škole pojedinačno odlučuju na koji način da organizuju nastavu. Da bi bili partneri moramo se čuti i razgovarati. Potrebno je promijeniti dio modela za održavanje nastave. Vjerujem da će se prepoznati želja da doprinesemo da su djeca bezbjedna i da imaju jednake šanse za obrazovanje u doba epidemije. Pozivamo Ministarstvo prosvjete da razmotri naše zahtjeve, jer je pitanje koliko će to porodice da košta psihičkog i fizičkog stanja. Roditelji nemaju plaćeno odsustvo i to je veliki problem” kazala je Mihailović.

Pomoćnica ministra prosvjete Arijana Nikolić Vučinić je kazala da će ukoliko se stanje promijeni i dobiju preporuku Instituta, mijenjati modele.

“Htjeli smo da imamo održiv sistem koji se neće zatvarati poslije dvije sedmice. Da li će doći do promjene modela, ne mogu vam reći. Donijeli smo odluku zbog zdravlja djece i naša odluka je u saradnji sa roditeljima i učenicima”, kazala je Nikolić Vučinić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.