Ubicu Stojanovića

Ubicu Stojanovića "uhvatile" kamere, analizirana cijela trasa od postavljanja bombe do povratka u stan

Srpska policija uspjela je, zahvaljujući savremenim tehnologijama, da za samo sedam dana rasvijetli brutalnu likvidaciju Strahinje Stojanovića (30) na Novom Beogradu, koji je poginuo kada je eksplodirao njegov terenac "BMW X5", ispod kog je bio postavljen plastični eksploziv "pentrit". Takozvane "pametne kamere" koje su prije nekoliko mjeseci postavljene u srpskoj prijestoinici, usnimile su osumnjičenog Milivoja L. (49) iz Gradiške na dan ubistva kako izlazi iz podzemne garaže u kojoj je Stojanovićevo vozilo bilo parkirano, a policija pretpostavlja da će preko njega, uskoro identifikovati i nalogodavca ovog brutalnog zločina, piše Nova.rs.

Već u prvim satima istrage, forenzičari su na mjestu eksplozije  uspjeli da prikupe djelove paklene naprave, među kojima su bile i metalne matice za šrafove, koje se koriste kako bi povećale reazornu moć bombe. Kako portal Nova.rs saznaje, pored bombe, pronađeni su i DNK tragovi, koji su navodno takođe bili od presudne važnosti za identifikaciju osumnjičenog.

Takođe, vještak za eksplozije Radovan Popović izjavio je za  taj portal još prošle nedelje da će upravo djelovi eksplodirane bombe i detonatora biti ključni za istragu. Istovremeno, policija je tako nekoliko dana strpljivo i temeljno pregledala snimke nastale uoči eksplozije, a pored “pametnih” osumnjičenog ubicu su uhvatili i vodeo-nadzori sa okolnih objekata. 

Istražiteljima je zapao za oko muškarac neobične tetovaže i ožiljka, na električnom biciklu koji je bio udaljen par stotina metara od Stojanovićevog vozila, prije nego što je bilo raznijeto. Taj detalj je bio okidač da se moć pametnih kamera iskoristi i svi bitini detalji uvećaju što je olakšalo dentifikaciju osumnjičenog.

Osoba sa snimka je zatim upoređena sa raspoloživim biometrijskim podacima u bazi MUP-a- Upravo ovo je omogućilo da MUP- ovi analitičari identifikuju Milivoja L. državljanina Srbije i Bosne i Hercegovine kao osumnjičenog za likvidaciju Strahinje Stojanovića.

Policija je zatim krenula u praćenje trase kojom se kretao osumnjičeni uz pomoć pametnih kamera što je omogućilo brzo identifikovanje lokacije gdje se krije osumnjičeni. Analizirana je cijela trasa u odlasku do automobila pod koji je postavljena bomba i sam povratak osumnjičenog posle izvršene likvidacije u stan, u koji je posle policija upala, ali Milivoja tu nije zatekla.

Kako je policija saopštila za vikend osnovano se sumnja, M. L. je 13. septembra ove godine u jutarnjim časovima, iz stana na Vračaru otišao električnim biciklom do jedne podzemne garaže u Novom Beogradu, gdje je na automobil S. S. postavio improvizovanu eksplozivnu napravu.

On je, kako se sumnja, eksplozivnu napravu, koju je postavio na donji dio karoserije ispod vozačevog sjedišta, daljinski aktivirao istog dana oko 12 časova, a od zadobijenih povreda S. S. je ubrzo preminuo.

Policija je, po nalogu Višeg javnog tužilaštva, protiv M. L. podnela krivičnu prijavu zbog sumnje da je izvršio krivično djelo teško ubistvo. U saradnji sa drugim državnim organima u toku je raspisivanje međunarodne potjernice, pošto osumnjičeni nije samo državljanin Republike Srbije.

Podsećanja radi, u nedelju, 13. septembra oko 12.15 sati došlo je do eksplozije u Omladinskim brigadama na Novom Beogradu. U džipu koji je odletio u vazduh nalazili su se Strahinja Stojanović i Kolumbijka Sonja Suarez Gomez, koja je u napadu prošla sa lakim tjelesnim povredama.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.