Helsinki: Na aerodromu psi otkrivaju koronavirus

Helsinki: Na aerodromu psi otkrivaju koronavirus

Finska je na aerodromu u Helsinkiju pokrenula pilot program koji uključuje pse koji mogu da nanjuše koronavirus, što bi, ukoliko se pokaže efikasno, bilo finansijski isplativije od drugih načina testiranja.

Četiri psa različitih rasa koje je dresiralo finsko Udruženje za otkrivanje mirisa angažovani su u sklopu projekta koji je finansirala vlada, prenio je Radio Slobodne Evrope (RSE).

"To je vrlo obećavajuća metoda. Psi jako dobro njuše", rekla je Ana Hielm-Bjorkman, profesorka medicine kopitara i malih životinja na Univerzitetu u Helsinkiju.

"Ako uspije, biće to dobra metoda za provjeru (korona virusa) na bilo kom drugom mjestu", rekla je, navodeći bolnice, luke, domove za starije osobe, sportske dvorane.

Tan2020923162756863

Dok istraživači u nekoliko zemalja, uključujući Australiju, Francusku, Njemačku i Sjedinjene Države, takođe proučavaju pse kao detektore koronavirusa, finsko ispitivanje je među najvećima do sada.

Hielm-Bjorkman rekla je za Asošijeted pres da je Finska druga zemlja posle Ujedinjenih Arapskih Emirata, i prva u Evropi, koja je dresirala pse da njuše korona virus.

PsinaaerodromuuHelsinkiju

Sličan program započeo je tokom leta na međunarodnom aerodromu u Dubaiju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.