Najniža ikada izmjerena temperatura na sjevernoj hemisferi je minus 69,6 stepeni
ilustracija

Najniža ikada izmjerena temperatura na sjevernoj hemisferi je minus 69,6 stepeni

Rekord za najnižu ikada izmjerenu temperaturu na sjevernoj hemisferi ispravljen je nakon što su stručnjaci Svjetske meteorološke organizacije utvrdili da očitavanja automatske vremenske stanice na Grenlandu prije skoro 30 godina nisu bila zavedena.

Pretraživajući arhive SMO o temperaturnim ekstremima sa sjeverne polulopte, istraživači su utvrdili da se u njima ne nalazi očitavanje iz stanice „Klink“ na Grenlandu od 22. decembra 1991. godine, kada je izmjereno minus 69,6 stepeni Celzijusa.

To je skoro dva stepena manje nego što iznosi dosadašnji rekord od 67,8 stepeni izmjeren u Verhojansku u Rusiji februara 1892. godine i Ojmekonu u januaru 1933. godine.

Sva tri očitavanja su izuzetna za sjevernu hemisferu, ali su mačji kašalj u poređenju sa najnižom temperaturom ikada zabilježnom na Zemlji - minus 89,2 stepena Celzijusa izmjerenoj 21. jula 1983. godine u stanici Vostok na Južnom polu.

Ekstremne vremenske prilike u polarnim regionima su od posebnoj značaja za klimatologe jer pomoću njih mogu da stvore meteorološke modele iz prošlosti kojima mogu bolje da predvide šta nas čeka.

Ove nedelje, led u moru arktičkog regiona smanjio se skoro najniži nivo u poslednjih 40 godina.

Temperature na Sjevernom polu izuzetno su visoke ovog ljeta, a toplotni talas u Sibiru uzrokovao je topljenje velikih predjela permafrosta – vječitog leda.

Visoke temperature dovele su i do ogromnih požara u krugu Arktika, koji su oslobodili rekordnu količinu ugljen-dioksida u atmosferu.

Stanica u ruskom Verhojansku zabilježila je temperaturu od 38 stepeni Celzijusa 20. juna, što je mogući kandidat za najvišu temperaturu izmjerenu na Arktiku.

RTS

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.