Tel Aviv pravi put za bežično punjenje baterije na elektrovozilima

Tel Aviv pravi put za bežično punjenje baterije na elektrovozilima

Izraelska prijestonica Tel Aviv odlučila je da napravi drumove koji će moći bežično da pune baterije na autobusima javnog prevoza, a u budućnosti i drugih vozila.

Eletroputevi su dio pilot programa koji predvodi optšina Tel Aviv u saradnji sa kompanijom „Elektreon“, koja razvija sistem punjenja baterija elektrovozila dok se kreću.

Prvi drum protezaće se malo manje od dva kilometra, a eletkroput će biti dugačak oko pola kilometra.

Infrastruktura ispod druma puniće specijalno opremljene autobuse, a sistem se sastoji od bakarnih namotaja postavljenih ispod asfalta.

„Energija će biti prenošena od električne mreže u drumskoj infrastrukturi do vozila koja preko nje prelaze“, kažu iz kompanije.

Što se autobusa tiče, na podu vozila biće postavljeni risiveri koji će energiju prenositi direktno do baterije.

Ukoliko pilot projekat bude uspješan, opština Tel Aviva proširiće mrežu i koristiti električne drumove širom grada.

„Naš strateški plan borbe protiv klimatskih promjena je postavio zadatak smanjivanja zagađenja na listu prioriteta. Ukoliko pilot projekat bude uspješan, zajedno sa ministarstvom transporta ćemo proširiti mrežu u druge djelove grada“, ističe za Si-En-En gradonačelnik Ron Huldai, prenosi Rts.

Jedan od opštinskih čelnika za saobraćaj Meital Lehavi rekao je da će ovim projektom biti odstranjena potreba za stanicama za punjenje i gubitak vremena dok autobusi čekaju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.