Na području Podgorice do osam časova palo 42 litra kiše po metru kvadratnom
Ilustracija

Normalno za ovo doba godine

Na području Podgorice do osam časova palo 42 litra kiše po metru kvadratnom

Područje glavnog grada nakon duže vremena stabilnih vremenskih prilika i tropkih temperatura sinoć i danas zahvatilo je veliko nevrijeme.

"Došlo do prodora atmosferskog frontalnog talasa, koji je uslovio nestabilne vremense prilike sa burnim razvojem olujno-grmljavinskih oblaka. U kasnim polsijepodnevnim satima i tokom noći, usljed formiranja olujno-grmljavinskih oblaka došlo je do obilnijih padavina i jakih grmljavinskih procesa. Na području glavnog grada do osam časova jutros palo je 42 litra kiše po kvadratnom metru",  kazao je za Pobjedu načelnik Odsjeka za analizu i prognozu vremena u HMZCG Branko Micev.

Kako navodi, u pitanju je uobičajena situacija za ovo doba godine, kada se dešavaju nagli prodori atmosferskih frontalnih talasa, u sklopu jakih cikonskih aktivnosti, koje imamo u oblasti centralnih i zapadnom dijelu Evrope, pa u dijelu Jadrana, a koje uslovljavaju i koje će uslovljavati nestabilne vremenske prilike sa serijom kišnih talasa u narednom periodu. Ovakve nestasbilne vremense prilike, najavljuje Micev, pratiće nas do 29. septembra, uz kratku pauzu, nakon čega se opet očeukuju.

"U četvrtak, petak, subotu, nedjelju i ponedjeljak očekuje se nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Sjutra je u drugom dijelu dana moguć kratkotrajan prestanak padavina, sa djelimičnim razvedravanjem. U petak poslijepodne i tokom noći, u subotu i nedjelju uveče i ponedjeljak ujutro očekuju se obilnije padavine na teritoriji glavnog grada", najavljuje šef Odsjeka za analizu i prognozu vremena.

Navodeći da su grmljavinski procesi posljedica olujnogrmljavinskih oblaka, Micev pojašnjava meteorološku situaciju protekle noći.

"Došlo je do formiranja olujnog oblaka, to je tzv superćelijska nepogoda, koja podrazumijeva olujne vjetrove i obilne padavine. Jedno ogromno jezgro veličine ćitave Crne Gore, koje je formirano u oblasti Herceg Novog, premještalo se u pravcu sjevera naše zemlje", objasnio je Micev.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.