Oko 380 kitova pilota uginulo na zapadnoj obali Tasmanije
Foto: EPA/EFE

Oko 380 kitova pilota uginulo na zapadnoj obali Tasmanije

Oko 380 kitova pilota uginulo je na zapadnoj obali Tasmanije, uprkos naporima spasilačkih službi da ih vrate u vodu nakon masovnog nasukavanja.

Više od 450 ih se nasukalo u proteklih nekoliko dana na sprudovima i plažama zapadne Tasmanije. Spasioci su uspjeli da vrate oko 50 kitova u vodu, prenosi Gardijan.

Spasilačke službe su bile fokusirane na oko 270 kitova kod grada Strahan, koji su se tamo nasukali u ponedjeljak, ali su jutros iz helikoptera spazili još 200 kitova pilota nasukanih na plaže deset kilometara dalje.

w56363641

Foto: EPA/EFE

To je jedno od najvećih nasukavanja ikada zabilježenih širom svijeta i najmasovnije u australijskoj istoriji.

Nik Deka, koordinator spasilačkih službi tasmanijskih parkova, rekao je da se njegove ekipe sada bore da spase još 30 preostalih živih kitova.

„Pokušaćemo da spasimo koliko god možemo“, istakao je Deka.

Do sada je najgore nasukavanje zabilježeno 1935. godine, kada se 294 kitova pilota nasukalo na sjeverozapadnu obalu Tasmanije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.