Konstitutivna sjednica Skupštine

Bečić da bude predsjednik Skupštine, Krivokapić mandatar, Abazović: Ja ostajem čovjek od riječi (VIDEO)

Konstitutivna sjednica novog saziva Skupštine Crne Gore, na kojoj bi trebalo da bude izabran njen predsjednik počela je danas u podne intoniranjem državne himne.

Najstariji poslanik Miodrag Lekić predsjedava sjednicom, a pomaže mu najmlađi Maksim Vučinić i aktuelni generalni sekretar parlamenta Aleksandar Jovićević.

Dio poslanika Demokratskog fronta nije prisustvovao intoniranju himne. 

"Sve izborne radnje su sprovedene u skladu sa zakonom, zahvaljujem svima koji su u tome učestvovali. Predstavnici međunarodnih organizacija su pratili izbore i nisu utvrdili veće nepravilnosti. Akreditovanih medija je bilo 35", saopštio je predsjednik Državne izborne komisije Aleksa Ivanović.

Na sjednici osim poslanika prisustvuje i ombudsman Siniša Bjeković, predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medinca, predsjedavajuća Ustavnog suda Desanka Lopičić i v.d. vrhovnog državnog tužioca Ivica Stanković.

Poslanik DF-a Milan Knežević poručio je u Skupštini da ih ne zanimaju fotelje već budućnost Crne Gore i njenih naroda.

"Mi nećemo izdati. Demokratski front predlaže da lider koalicije "Mir je naša nacija" Aleksa Bečić bude predsjednik Skupštine, a nosilac liste koalicije "Za budućnost Crne Gore" Zdravko Krivpokapić mandatar buduće Vlade", istakao je Knežević.

Lider koalicije "Crno na bijelo" Dritan Abazović istakao je da je predlog DF-a prihvatljiv.

"Ostajem čovjek od riječi. Ako se zadovolje poslovničke forme, možemo da pristupimo izboru predsjednika skupštine iz redova Demokrata, Alekse Bečića, a da nakon toga formalizujemo i kandidaturu za novog mandatara", kazao je Abazović.

Lider koalicije "Mir je naša nacija" Aleksa Bečić je podržao predlog i iskazao spremnost da stave potpise na predlog da Krivokapić bude mandatar.

Na sjednici će kako je saopšteno ranije, biti izabran novi predsjednik i potpredsjednici Skupštine Crne Gore kao i predsjednik i članovi Administrativnog odbora, parlamentarnog radnog tijela zaduženog za izbore i imenovanja.

Državna izbora komisija Crne Gore (DIK) je objavila 14. septembra konačne rezultate parlamentarnih izbora, prema kojima su tri opoziciona saveza osvojila 41 zastupničko mjesto dok aktuelna vladajuća većina ima 40 mjesta u crnogorskom parlamentu.

Prema konačnim izbornim rezultatima koalicija "Odlučno - Demokratska partija socijalista - Milo Đukanović" osvojila 30 mandata od kojih jedan pripada Liberalnoj partiji koja je bila dio koalicije.

Opoziciona koalicija "Za budućnost Crne Gore" osvojila je 27 zastupničkih mjesta, od čega 18 pripada Demokratskom frontu koji čine Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija, Pokret za promjene i Demokratska narodna partija. Kao članice saveza “Za budućnost Crne Gore” Socijalistička narodna partija (SNP) imaće pet zastupnika, Ujedinjena Crna Gora jednog, a Radnička partija i Prava Crna Gora po jednog predstavnika. Nosilac liste Zdravko Krivokapić je taj opozicioni savez predvodio kao nestranačka ličnost.

Opoziciona koalicija "Mir je naša nacija" osvojila je 10 zastupničkih mjesta, od čega devet pripada Demokratskoj Crnoj Gori, a jedan Demosu. Opozicioni savez "Crno na bijelo" ima četiri zastupnika koja pripadaju građanskom pokretu URA.

Bošnjačka stranka i Socijaldemokrate imat će po tri zastupnika, a Socijaldemokratska partija dva. U crnogorskom parlamentu po jednog predstavnika imat će Albanska lista "Sada je vrijeme" i koalicija "Jednoglasno".

Poslovnikom Skupštine previđeno je da konstitutivnom sjednicom predsjedava najstariji zastupnik, a da mu pomažu najmlađi zastupnik i generalni sekretar Skupštine.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.