Milano: Ljekari uradili prvu operaciju uz pomoć robotizovanog mikroskopa
Ilustracija

Milano: Ljekari uradili prvu operaciju uz pomoć robotizovanog mikroskopa

U milanskoj bolnici "San Rafaele“ izveden je prvi hirurški zahvat na svijetu na mozgu putem "robotizovanog mikroskopa“.

Poznati italijanski profesor Pjetro Mortini, primarijus Neurohirurgije u Bolnici "San Rafaele“ u Milanu, izveo je sa svojom ekipom prvu operaciju na svijetu robotizovanim mikroskopom na mozgu žene koja je imala benigni tumor i koja je već otpuštena iz bolnice.

Operacija je izvedena na daljinu, zahvaljujući digitalnoj platformi. Profesor Mortini je izjavio za medije da će zahvaljujući ovoj tehnologiji biti povećana preciznost, a i smanjiće se trajanje operacija, prenosi RTS.

Radi se o robotizovanoj ruci visoke preciznosti na kojoj se nalaze telekamere koje emituju trodimenzionalne slike u realnom vremenu i kaciga sa dva mikro ekrana koji omogućavaju kontrolu na daljinu zahvaljujući senzorima koji prate pokrete glave.

Ovo je jedinstvena tehnologija na svijetu, koju je prvi put upotrebila bolnica u Milanu za intervenciju na ljudskom mozgu. 

Operacija je izvršena na mozgu žene kojoj je prije dva mjeseca dijagnostikovan benigni tumor koji često pogađa žene u srednjim godinama. Intervencija je trajala sat vremena i pacijentkinja je bila u stanju da odmah napusti bolnicu. 

"Započeli smo sa skidanjem benignog tumora no ova tehnika će se koristiti za sve neurohirurške zahvate što će nam omogućiti da znatno uštedimo vrijeme i dobijemo na preciznosti, a da pacijenti imaju sve prednosti“, objasnio je profesor Mortini.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.