Šteta na robnoj kući Dadi koju je zahvatio požar više od tri miliona eura
Foto: Služba zaštite i spašavanja PG

Šteta na robnoj kući Dadi koju je zahvatio požar više od tri miliona eura

Vlada i Glavni grad obećali su da će pomoći vlasnicima objekata koji su stradali u požaru na Karabuškom polju u ponedjeljak, 21. septembra.

Predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović, ministarka bez portfelja Marija Vučinović i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković obišli su juče potpuno uništeni objekat robne kuće “Dadi” i Poslovni centar “Đečević” koji je takođe pretrpio veću materijalnu štetu.

Oni juče nijesu željeli da govore o procjeni štete, navodeći da će to utvrditi nadležni u narednom periodu, te da je još uvijek rano za iznošenje brojki.

Kako saznaju Dnevne novine, šteta na objektu Robne kuće “Dadi” je nešto više od tri miliona eura, a vjerovatno i blizu tri i po miliona eura. Naime, kako saznaju Dnevne novine, u objektu se nalazila roba u vrijednosti od oko 2,4 miliona eura, dok je vrijednost samog objekta, prizemlja i dva sprata, koji su u potpunosti uništeni, kao i krov objekta, oko 600.000 eura.

Ono što predstavlja dodatan problem je i to što objekat, odnosno Robna kuća “Dadi” nije bila osigurana.

Ministarka bez portfelja Marija Vučinović, koja je juče obišla objekat u svojstvu predsjednice komisije za procjenu štete od elementarnih nepogoda, obećala je da će Vlada u okviru svojih mogućnosti pomoći, kao i svaki put do sada kada su se dešavale ovakve velike i elementarne nepogode.

“Ono što je najvažnije je da u požaru nijesmo imali ljudskih žrtava i da nije bilo teže povrijeđenih. Mogli smo da se uvjerimo da je materijalna šteta ogromna i mi ćemo sigurno u narednim danima pokrenuti inicijativu da se ovo zgarište što prije sanira i da pomognemo ovim ljudima kako bi se ujedno i zaposleni što prije vratili na svoja radna mjesta”, kazala je Vučinović tokom j učerašnj e posjete ispred uništenog objekta robne kuće.

Na pitanje kolika je materijalna šteta nije željela ništa konkretnije da govori, navodeći da vještaci tek treba da procijene štetu i da želi da ispoštuje proceduru, koja slijedi u narednom periodu.

“Što prije bude to završeno imaćemo činjenično stanje i prema tome će se odrediti nastala šteta na objektima”, navela je Vučinović.

Predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović istakao je da je evidentno požar prouzrokovao veliku materijalnu štetu na objektu i da će se potruditi da pomognu vlasnicima uništenih objekata.

“Privredna komora vodi računa o svojim članicama, a ovo su vanredne okolnosti i zadovoljstvo mi je što se našem pozivu odazvala i uvažena ministarka Vučinović, kao i gradonačelnik Vuković, da se pojavimo na ovom mjestu i izrazimo solidarnost sa kompanijama i njihovim zaposlenima. Vidimo da je riječ o većoj materijalnoj šteti, ali srećom su svi zaposleni na vrijeme evakuisani i nije bilo ugroženih ljudskih života. Takođe, i povrijeđeni vatrogasci se danas dobro osjećaju i u takvoj situaciji moramo biti zadovoljni”, kazao je Golubović.

On je poručio da će Privredna komora na sjednici Upravnog odbora, koju će održati narednih dana, dati preporuke Vladi, Glavnom gradu i Opštini Tuzi, na čijoj teritoriji se nalaze ovi objekti, a sjedišta kompanija su na teritoriji glavnog grada, kako Investicionom razvojnom fondu (IRF), tako i bankama za odobravanje novih i povoljnih kredita, stavljanje moratorijuma na postojeće kredite kako bi se što prije vratile aktivnosti ovih privrednih društava.

“Značajno je da sačuvamo svako radno mjesto, a u ove dvije kompanije radi oko 200 zaposlenih. Nadam se da ćemo svom ovom podrškom, koju ćemo imati sa svih nivoa, obezbijediti da vratimo poslovne aktivnosti ove kompanije”, istakao je Golubović.

Vlasnik objekta Robne kuće “Dadi” Muamer Muratović zahvalio je Službi zaštite i spašavanja, koji su pružili ogroman napor da sačuvaju ovu kompaniju, kao i svima onima koji su dali podršku u ovim izuzetno teškim trenucima.

“Na sreću nijesmo imali povrijeđenih, jer su svi zaposleni izašli na vrijeme”, kazao je Muratović.

On je naveo da se u uništenom objektu nalazilo i sjedište firme, kao i da će zaposleni iz ovog objekta već danas biti raspoređeni u druge objekte ove kompanije.

Predstavnik kompanije TV Centar Đečević Amir Đečević je saopštio da se prekjuče vatra sa susjednog objekta raširila i na objekat kompanije Đečević.

“Nijesmo očekivali da će se to desiti, materijalna šteta je velika, kako na objektu tako i u uništenoj robi. Iskreno se nadamo da ćemo uskoro imati podatke i da ćemo uspjeti da iz ovoga izađemo jači. Ovo je firma koja postoji preko 50 godina i ovo smo prihvatili kao novi izazov i nadamo se da ćemo to uspješno i realizovati”, istakao je Đečević i zahvalio svima koji su pomogli i koji su se ponudili da pomognu u ovoj teškoj situaciji, kada je pomoć najpotrebnija.

Podsjećamo, pripadnici podgoričke i cetinjske Službe zaštite i spašavanja, radnici Vodovoda, Čistoće i avijacije MUP-a u ponedjeljak su satima pokušavali da ugase požar koji je zahvatio Robnu kuću.

“Dadi” i proširio se na okolne objekte na Karabuškom polju. I pored svih napora i brzine Robna kuća “Dadi” sa pomoćnim objektom su potpuno uništeni, a veliku materijalnu štetu pretrpio i poslovni objekat “Đečević”.

Načelnik Službe zaštite Goran Janković kazao je Dnevnim novinama da je velika zadimljenost otežala akciju gašenja požara, zbog koje su povrijeđena i četiri vatrogasca. Janković navodi da je njima loše bilo zbog velike količine dima, te da im je ukazana hitna medicinska pomoć, da su dobro i da nijesu morali da budu hospitalizovani. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.