Superkompjuter tvrdi: Viziri neefikasni, ne zaustavljaju mikročestice
Ilustracija

Superkompjuter tvrdi: Viziri neefikasni, ne zaustavljaju mikročestice

Plastični viziri su skoro potpuno neefikasni u zaustavljanju aerosoli, pokazali su modeli koji su sprovedeni na najbržem superkompjuteru na svijetu, što u velikoj mjeri baca sumnju na njihovu ulogu u sprečavanju širenja virusa korona.

Simulacije sprovedene na "Fugakuu", najbržem superkompjuteru na svijetu, utvrdile su da su skoro 100 odsto aerosoli manjih od pet mikrometara pobjegle van plastičnih vizira, kakve obično koriste radnici u uslužnim djelatnostima.

Osim toga, polovina od ukupne količine većih aerosoli od 50 mikrometara takođe je završila u vazduhu, navodi Istraživački centar Riken u gradu Kobe.

Dok neke zemlje pokušavaju da ponovo pokrenu svoje ekonomije, viziri postaju uobičajena oprema u sektorima gdje zaposleni imaju direktan kontakt s mušterijama.

Makoto Cubokura, šef tima sa Rikena, kaže da je simulacija uzimala u obzir desetine hiljada aerosoli različitih veličina, od onih manjih od jednog mikrometra do nekoliko stotina mikrometara.

Njegov zaključak je da viziri ne mogu da budu alternativa za maske.

"Sudeći prema rezultatima simulacije, efikasnost vizira u zaustavljanju širenja aerosoli i kapljica iz usta zaražene osobe u okolni vazduh je veoma ograničena u poređenju s maskama", istakao je Cubokura za Gardijan.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.