Primio akreditivna pisma

Đukanović: Crnogorsko društvo potvrdilo dostignuti nivo demokratske zrelosti i odgovornosti

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je akreditivna pisma novoimenovane ambasadorke Ujedinjenog Kraljevstva (UK) Karen Luiz Medoks.

Đukanović je nakon ceremonije prijema akreditivnih pisama, pojedinačno primio ambasadorke i uz dobrodošlicu im poželio uspješno obavljanje diplomatske misije u Crnoj Gori u cilju daljeg unaprjeđenja sveukupnih odnosa.

Ambasadorke je informisao o aktuelnim prilikama u Crnoj Gori u kontekstu nedavno održanih parlamentarnih izbora uz ocjenu da je crnogorsko društvo potvrdilo dostignuti nivo demokratske zrelosti i odgovornosti. On je naglasio da je pred Crnom Gorom živ društveni i politički period prilagođavanja na nove okolnosti, uvjeren da će ta nova realnost uvažiti sve tekovine i rezultate savremene Crne Gore i odgovoriti očekivanju demokratske domaće i međunarodne javnosti.

Demokratska zrelost koju je Crna Gora pokazala na izborima građena je godinama unazad kroz brojne uspješno savladavane izazove, podsjetio je Đukanović i naglasio da je uprkos ozbiljnim iskušenjima pred evropskom demokratijom, optimista da ćemo uspjeti da zaštitimo evropsku demokratiju i politički život od antievropske destrukcije.

Predsjednik je podsjetio na dugu tradiciju diplomatskih odnosa Crne Gore i Ujedinjenog Kraljevstva i izrazio uvjerenje da će tokom mandata ambasadorke Medoks saradnja biti dodatno unaprijeđena. Posebno je iskazao zahvalnost za izuzetan doprinos UK regionu ZB i razvoju Crne Gore u prethodnom periodu, kroz rad Ambasade i Britanskog savjeta i podršku za obezbjeđivanje članstva Crne Gore u NATO.

222

Uz intenzivnu saradnju u oblasti odbrane, bezbjednosti, pravde i vladavine prava, Predsjednik je uvjeren da postoji prostor i potreba za daljim snaženjem odnosa dvije zemlje na ekonomskom planu i kroz politički dijalog. U tom kontekstu je izrazio uvjerenje da će uskoro biti formulisan Sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji, što će biti dobar okvir saradnje nakon Bregzita. On je naglasio da Crna Gora sa punim uvažavanjem prati taj proces, koji neće promijeniti aktivnu ulogu i prisustvo UK u regionu. Na toj liniji je iskazao očekivanje da će UK, kao i do sada, podržati razvoj Crne Gore kao evropskog društva i promotera evropskih vrijednosti na ZB u cilju jasnije i doglednije budućnosti Regiona u EU.

Ambasadorka UK je zahvalila na toploj dobrodošlici uz ocjenu da dvije zemlje dijele puno zajedničkih ciljeva koje ostvaruju kroz veoma snažno i srdačno partnerstvo. Ona je potvrdila interes za skoro zaključenje Sporazuma o trgovinskoj saradnji, što je na liniji njenih prioriteta povećanja trgovinske razmjene i investicija tokom diplomatskog mandata. Posebno je naglasila značaj povezivanja i podrške Crnoj Gori u razvoju sektora nauke, inovacija, novih tehnologija i čiste energije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.