Postoji rizik da će Asanž pokušati samoubistvo ukoliko bude izručen Americi
Džulijan Asanž

Psihijatar procijenio

Postoji rizik da će Asanž pokušati samoubistvo ukoliko bude izručen Americi

Postoji velika vjerovatnoća da će Džulijan Asanž pokušati da se ubije ukoliko bude izručen Sjedinjenim Državama zbog optužbi za špijunažu, rekao je ekspert za psihijatriju tokom saslušanja za izručenje osnivača Vikiliksa.

Profesor emeritus neuropsihijatrije sa Kings Koledža u Londonu Majkl Kopelman, rekao je da Asanž ima istoriju depresije i da postoji “veoma visok” rizik od samoubistva ako bude izručen u SAD.

On je takođe rekao da postoji i “mnoštvo poznatih rizičnih faktora”, uključujući porodičnu istoriju depresije i samoubistva, kao i izolaciju koju je Asanž prošao, prvo u ekvadorskoj ambasadi u Londonu, u kojoj je boravio od 2012. do 2019. godine, a od aprila prošle godine u britanskom zatvoru.

Kopelman je rekao da je Asanžu dijagnostifikovan poremećaj iz autističnog spektra, što je dalje povezano sa tendencijom razmišljanja o samoubistvu.

Tokom unakrsnog ispitivanja Džejmsa Luisa, advokata koji zastupa američku vladu, Kopelman je rekao da je uvjek na oprezu od mogućnosti da pacijent možda “pretjeruje”.

Američki tužioci optužili su Asanža za 17 tačaka koje uključuju špijunažu i jednu tačku zloupotrebe računara zbog objavljivanjam tajnih vojnih dokumenata na Vikiliksu.

Asanž je 2010. godine dospio na međunarodne naslovne strane kada je Vikilils objavio američki vojni video koji prikazuje napad helikoptera Apač u Bagdadu iz 2007. godine u kojem je poginulo desetak ljudi, uključujući i dvoje novinara agencije Rojters.

Ukoliko bi bio optužen po ovim tačkama, Asanž bi se mogao suočiti sa 175 godina zatvora.

U junu 2012. godine, suočen sa izručenjem Švedskoj zbog optužbi za silovanje koje su u međuvremenu odbačene i kaznom zbog kršenja uslova kaucije u Britaniji, Asanž traži azil u ekvadorskoj ambasadi u kojoj je proveo sedam godina.

Nakon što mu je Ekvador ukinuo azil, izveden je iz ambasade u aprilu 2019. godine i odslužio je kratku zatvorsku kaznu u Britaniji zbog kršenja uslova garancije.

Njegov advokatski tim tvrdi da je Asanž novinar i da ima pravo na zaštitu kroz Prvi amandman američkog Ustava zbog objavljivanja dokumenata koji su razotkrili nezakonite radnje američkih vojnika u Iraku i Avganistanu.

Saslušanje o izručenju Asanža SAD počelo je 7. septembra i trajaće do početka oktobra, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.