Najsporiji Porše na svijetu: Legendarni njemački proizvođač super automobila proizvodio i traktore
Najsporiji Porše svih vremena

Najsporiji Porše na svijetu: Legendarni njemački proizvođač super automobila proizvodio i traktore

Porše povezujemo sa sportskim automobilima i moćnim SUV-ima, ali istina je da je njemački proizvođač automobila proizveo puno više od toga.

Ferdinand Porše bio je opsjednut mehanizacijom što većeg dijela stanovništva, zbog čega je taj legendarni inženjer i izradio Volks-Traktor 1934. godine.

Linija traktora "Porsche-Diesel" morala je pričekati početak proizvodnje do pedesete godine prošlog vijeka, a proizvodnja je završila 1963. Tada su se nudila četiri modela, od Juniora, koji se prodaje, do modela Master s 50 KS.

Junior je ponuđen na aukciji s visokom početnom ponuđenom cijenom od 14.000 američkih dolara. Ispod poklopca motora nalazi se jednocilindrični dizel motor s 822 kubna centimetra obima, povezan s dvostepenim mjenjačem.

S 14 konjskih snaga i vazdušno hlađenim motorom ovaj jedinstveni Porše šalje snagu na zadnje točkove veličine 24 inča.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.