Aleksandar Vučić

Vučić za Rojters

"Sporazumi važni za mir, ne kažem da smo blizu političkog rješenja"

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić umanjio je nade da bi sporazum o ekonomskoj saradnji sa Kosovom uz posredstvo Sjedinjenih Država mogao uskoro dovesti do političkog sporazuma, navodi Rojters, a prenosi RSE.

Srbija i Kosovo su početkom septembra u Vašingtonu uz prisustvo američkog predsjednika Donalda Trampa potpisali sporazume o ekonomskoj normalizaciji.

U razgovoru za Rojters, Vučić je sporazume opisao kao veliki korak z pravom smeru, ali još uvek daleko od političke normalizacije, prenosi RSE.

"Mislim da su takvi sporazumi veoma važni za očuvanje mira i da jednom zauvek svi rešimo naše probleme kako bismo imali jasnu budućnost za našu decu”, rekao je Vučić za Rojters. "Ne kažem da smo blizu političkog rješenja”, rekao je Vučić, iako je, kako navodi Rojters, ekonomsku saradnju opisao ka "ključnu" za bilo kakve buduće političke dogovore.

U intervjuu Vučić je opisao budućnost Srbije na način na koji bi uključivala balansiranje veza sa Istokom i Zapadom, čak i ako bi to značilo povremena ljutnja na obije strane. "Ako živite u maloj zemlji koja je geografski na raskršću, onda bi vaša politika trebalo biti održavanje stabilnosti i mira, bilo tako što se ne svađate ni s kim, što je nemoguće, bilo da se svađate sa svima jednako", rekao je Vučić Rojteersu.

"Srbija je na svom evropskom putu, ali Srbija mora živjeti i ima prijatelje u SAD-u ali isto ima prijatelje kojih se ne stidi u Moskvi i Pekingu", dodao je.

Dodao je da je Srbija "na evropskom putu, ali da mora da živi".

Povodom nedavnog otkazivanja učešća na planiranoj vojnoj vježbi sa Bjelorusijom i Rusijom, i suspendovanja vojnih aktivnosti sa svim partnerima u narednih šest meseci, Vučić je rekao da Srbija "ponekad mora da štiti vojnu neutralnost tako što će biti sasvim sama".

U Srbiji se nalazi delegacija vlade Sjedinjenih Američkih Država (SAD), predvođena izvršnim direktorom Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) Adamom Bolerom koja je Beograd je doputovala nakon posjete Prištini. Prilikom posjete u Beogradu je simbolično otvorena kancelarija DFC-a nakon sastanka predsjednika Srbije i premijerke Ane Brnabić sa specijalnim izaslanikom predsjednika SAD-a za dijalog Srbije i Kosova Ričardom Grenelom i izvršni direktorom DFC-a. Otvaranje kancelarije dio je sporazuma o ekonomskoj normalizaciji Kosova i Srbije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.