Novi rekordi: Kokain nikada nije bio toliko dostupan u Evropi
ilustracija

Evropski centar za praćenje droga i zavisnosti

Novi rekordi: Kokain nikada nije bio toliko dostupan u Evropi

Kokain nikada nije bio toliko dostupan u Evropi, sa zapljenama koje su dostigle novi rekord u 2018. i cijenom koja ostaje stabilna, navodi Evropski centar za praćenje droga i zavisnosti (EMCDDA).

"Indikatori sugerišu da dostupnost kokaina u Evropi dostiže nivo bez presjedana", upozorava ta evropska agencija u godišnjem izvještaju koji se zasniva na podacima prikupljenim tokom 2018. godine.

Zapljene kokaina su 2018. dostigle istorijski nivo nakon pronalaska 181 tone, što je za 40 tona više nego prethodne godine. Broj zapljena, odnosno 100.000, takođe predstavlja rekord.

Istovremeno, nivo čistoće kokaina raste već deset godina, dok njegova maloprodajna cijena "ostaje stabilna".

Oko 4,3 miliona Evropljana je tokom 2018. konzumiralo ovaj bijeli prah koji se proizvodi od lišća koke, uglavnom u Kolumbiji, Boliviji i Peruu, pa je kokain, posle kanabisa, druga najpopularnija droga u Evropi, a na prvom mjestu među stimulansima.

EMCDDA ukazuje da kriminalne grupe "mijenjaju taktiku" pošto zapljene lišća koke sugerišu da su se u Evropi pojavile laboratorije za proizvodnju koke.

Glavne ulazne zemlje za kokain su Belgija (53 tone), Španija (48 tona) i Holandija (40 tona).

Izvještaj pokazuje i da je pandemija koronavirusa uticala na tržište narkotika. Trgovci narkoticima su se zbog obustavljanja vazdušnog saobraćaja okrenuli morskom saobraćaju koji je bio istog nivoa kao i prije pandemije. Istovremeno, konzumentii preprodavci su se okrenuli internetu, društvenim mrežama i kućnoj dostavi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.