Hrvatski ljekar: Respirator je zadnja instanca liječenja
Ilustracija

Hrvatski ljekar: Respirator je zadnja instanca liječenja

Respirator je zadnja instanca liječenja kazao je u dnevniku N1 u Hrvatskoj Ivan Puljiz, upravnik Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

On je kazao da odluka o smanjenju dana izolacije za osobe zaražene koronavirusom ima utemeljenja i najviše će se ticati osoba koje imaju blažu kliničku sliku i liječe se kod kuće, dok kod onih koji su u bolnici to neće promijeniti trajanje njihovog liječenja.

U klinici imaju 50 hospitalizovanih pacijenata, prosječna dob je preko 60 godina, najmlađa osoba ima 35, a najstarija preko 80 godina, sedam pacijenata je na respiratoru, a od njih je dvoje na ECMO uređaju, prenosi N1.

Ostali najčešće imaju upalu pluća i liječe ih antivirusnom terapijom i kiseonikom.

Kaže da pacijenti po pravilu kod njih dolaze u drugoj nedjelji bolesti i upalom pluća pa ih liječe remdisivirom ili kortikosteroidima. Za pacijente koji su u jedinicama intenzivnog liječenja postoji preparat koji se u posebnim situacijama daje pacijentima.

"Respirator je zadnja instanca liječenja, ako razviju pacijenti upalu pluća i uz odgovarajuću terapiju dobiju kiseonik, a to ne zadovoljava potrebe organizma za kiseonikom dobijaju kiseonik sa velikim protokom, a ako ni to ne pomaže pacijenti se intubiraju i stavljaju na respirator.

Prema našim procjenama od prije desetak dana, 63 posto pacijenata je umrlo tokom mehaničke ventilacije, to su teški pacijenti s najtežim oblicima bolesti", pojasnio je.

Vezano za njegovu nedavnu izjavu da covid-19 ima veću smrtnost od gripe kaže da je govorio o odnosu broja službeno zaraženih i umrlih osoba koji je u Hrvatskoj manji od dva posto, a na svjetskom nivou je veći od dva posto, neke države imaju i deset posto.

"Govorimo o brojkama broja zaraženih i broja umrlih, imamo 30 miliona zaraženih u svijetu i milon umrlih i tu se govori o procentu od tri posto", pojasnio je.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.