Ovo su najčešći uzroci hladnih stopala
Ilustracija

Ovo su najčešći uzroci hladnih stopala

Kada kažete hladna ono na šta se prvo pomisli je loša cirkulacija. Međutim, to nije uvijek uzrok ovoj pojavi, kaže dr Daniel Despres, hirurg.

Kako doktorka objašnjava, nije neobično ponekad imati hladna stopala, ali ako je taj problem konstantan, možda postoji neko osnovno zdravstveno stanje koje ga prouzrokuje, pa ona predlaže razgovor s ljekarom u tom slučaju.

Koji su najčešći uzroci hladnih stopala?

Loša cirkulacija jedan je od najčešćih uzroka ovog problema.

"Kako se arterije udaljavaju od srca i ulaze u noge i stopala, one postupno postaju sve manje i lakše se blokiraju masnim naslagama", objasnila je dr Despres i dodala:

"Budući da su arterije koje idu prema stopalima najmanje, one su često prve pogođene, što dovodi do osećaje hladnoće u stopalima".

Pušenje, visoki krvni pritisak, povišeni holesterol i doba starosti takođe su rizični faktori za pojavu loše cirkulacije, piše Popsugar.

Dijabetes i hipotireoza mogu isto tako da dovedu do ove pojave.

"Često kod dijabetesa, ako šećer u krvi ostane stalno visok, može doći do oštećenja živaca, što prouzrokuje neuropatiju ili osjećaj ledeno-vrućeg žarenja, što opet može da prouzrokuje osećaj hladnoće", objasnila je dr Despres.

"Sa hipotireozom telo ne proizvodi dovoljno hormona, što utiče na telesni metabolizam, koji kontroliše tjelesnu temperaturu", dodala je.

I na kraju, nedostatak gvožđa može da dovede do osjećaja hladnih stopala. Doktorka smatra da nizak nivo gvožđa dovodi do anemije, čija su jedna od nuspojava hronično hladna stopala.

Ukoliko je slaba cirkulacija u donjim ekstremitetima "jednostavno hodanje pomoći će vam da poboljšate protok krvi", rekla je dr Despres i dodala:

"Ako sjedite duže vrijeme, čak i kružni pokreti zgloba i savijanje prstiju za početak mogu da budu od pomoći".  

I na kraju, masaža je sjajan način da povećate protok krvi u svojim stopalima i zagrijete ih.

Ali dr Despres ipak smatra da je posjeta ljekaru najbolje rješenje, ukoliko je ovaj problem konstantan. 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.