Egipat: Arheolozi iskopali 14 sarkofaga starih više od dvije ipo hiljade godina
Foto: AFP

U očuvanom stanju

Egipat: Arheolozi iskopali 14 sarkofaga starih više od dvije ipo hiljade godina

Egipatske vlasti su u nedelju objavile otkriće na dnu iskopine u nekropoli Sakari, jugozapadno od Kaira, još 14 sarkofaga starih oko 2.500 godina.

To novo otkriće do kojeg je došlo u petak, dopunjava prethodno otkriće 13 sarkofaga na tom mjestu prije nedelju dana, navodi se u saopštenju Ministarstva za starine.

Mjesto Sakara, 25 kilometara južno od piramida na platou Gize, prostrana je nekropola u kojoj je i znamenita stepenasta piramida faraona Đosera, prva iz faraonske ere, prenosi Beta.

Taj spomenik, koji je oko 2.700 prije naše ere sagradio arhitekta Imhotep, smatra se jednim od najstarijih u čitavom svijetu.

Fotografije dobro očuvanih sarkofaga prikazuju smeđe i plave šare i hijeroglifske znakove.

Već nekoliko godina egipatske vlasti redovno objavljuju arheološka otkrića, s ciljem, između ostalog, oživljavanja turizma.

Udio turizma u prihodima Egišta je godina potkopan političkom nestabilnošću i napadima posle puča 2011. godine kojim je s vlasti zbačen predsjednik Hosni Mubarak, a ove godine se teškoćama turizma pridružila i pandemija novog korona virusa.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.