Novi aparat
Ilustracija

Novi aparat "elektronski nos" prepoznaje tumor jajnika preko daha

„Elektronski nos“, aparat koji je već testiran za otkrivanje raka prostate dao je zadovoljavajuće rezultate u otkrivanju tumora jajnika. Rezultati istraživanja koje su vodili Nacionalni Institut za tumore i Državni univerzitet u Milanu, objavljeni su u naučnom časopisu "Cancers".

Ova vrsta raka je još uvijek često smrtonosna jer se kasno otkriva s obzirom da na samom početku ne daje neke posebne simptome a kada se otkrije često je kasno jer je već metastazirao na ostale organe, ali su italijanski istraživači testirali ovaj novi metod kojim se putem mirisa daha može otkriti da li žena ima ovaj zloćudni tumor ili ne.

Mnogi eskperimenti su pokazali da zdrave ćelije imaju drugačiji miris od bolesnih. To je skoro neprimjetna promjena, ali se osjeća na samom početku bolesti i omogućava da se odmah interveniše čime se sprječava da se bolest razvije. Na ovaj način je otkriveno da je njuh pasa u stanju da preko mirisa urina otkrije karcinom prostate u početnom stadijumu.

Frančesko Raspaljezi, direktor Odjeljenja za ginekološku onkologiju Nacionalnog Instituta za tumore u Milanu i prvi autor objavljenog istraživanja rekao je za list Korijere djela Sera prisustvo tumora dovodi do serije promena u metabolizmu čemu slijedi oslobađanje isparljivih organskih supstanci.

„To su praktično tragovi bolesti sadržani u dahu u obliku isparljivih molekula. Elektični nos nam pomaže da primjetimo prisustvo ovih supstanci u dahu žena koje imaju rak jajnika i koji je na ovaj način moguće otkriti. Naše istraživanje je dalo obećavajuće rezultate za rano otkrivanje tumora koji nas navode da i dalje istražujemo“, ističe Raspaljezi.

Ovo istraživanje, koje je trajalo 13 jmeseci, sproveli su milanski istraživači na 251 ženi koje su bile podijeljene na tri grupe – 86 žena je imalo karcinom jajnika, 57 je benigne tumore a 114 je bilo zdravo.

„Test je uspio da identifikuje sve pacijentkinje koji su imali tumor na jajniku i iz tog razloga vjerujemo da 'e-nose' (to je za sada naziv testa) može biti korisna i neinvazivna tehnika za otkrivanje tumora na jajnicima“, objasnio je Raspaljezi.

Suzana Burati, profesorka na Odjeljenju za nuticionizam, hranu i ambijent Univerziteta u Milanu napomenula je da je elektronski nos instrument koji obuhvata seriju nespecifičnih hemijskih senzora koji su u stanju da na reverzibilni način reaguju na isparljive supstance generišući signale koji se odmah prikupljaju i obrađuju pomoću određenog softvera, kako bi se dobio tipičan „olfaktorni otisak“ onoga što se analizira.

U Italiji je 2019. godine 5.300 žena dobilo dijagnozu karcinoma jajnika, od kojih 40 odsto pacijentkinja je još uvijek u životu i nakon pet godina od dijagnoze u odnosu na 80 odsto koje prežive rak grudi.

Istraživači ukazuju na to da žene između 50 i 56 godina (najčešća dob oboljelih) moraju da obrate pažnju na simptome koji traju sedmicama kao što su sitost iako nisu ništa jele, nadutost stomaka, presjecanje u donjem dijelu stomaka, česta potreba za odlaskom u toalet, povremena krvarenja, zatvor ili dijareja.

Raspaljezi je dodao i da je cilj da se nađe novi, efikasni test koji će imati visok senzibilitet (bar oko 80 odsto) i druge specifičnosti koje bi trebalo da daju blizu 100 odsto uspješnosti te i da se nadaju da će "elektronsi nos" biti upravo taj test.

"Sada kada znamo da prepoznamo tragove bolesti u dahu, moramo da identifikujemo tačnu prirodu isparljivih jedinjenja, koji mogu biti korisni markeri za rano otkrivanje ove neoplazije", zaključuje Raspaljezi.

RTS

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.