Krivokapić: Za očekivati da manjine budu dio nove vlasti
Zdravko Krivokapić

Krivokapić: Za očekivati da manjine budu dio nove vlasti

U budućoj Vladi nacionalnog jedinstva participacija svakog građanina je važna, kazao je lider koalicije „Za budućnost Crne Gore“ Zdravko Krivokapić, navodeći da je za očekivati da albanske i Bošnjačka stranka (BS) budu dio nove vlasti.

Krivokapić je podsjetio da je Sporazum, koji su potpisali lideri tri koalicije, izričito potencirao učešće manjina koje su u ovom trenutku i parlamentarne.

On je poručio da je, ako se želi dobro svim građanima Crne Gore, participiranje manjinskih partija neophodno.

“Mi smo imali nezvanične sastanke, ovoga puta ćemo to formalizovati i doći do najboljeg rješenja, jer ta naša vlada je vlada spasa i nacionalnog jedinstva”, kazao je Krivokapić u intervjuu agenciji MINA.

On smatra da je učešće, odnosno participacija bukvalno svakog građanina u ovom trenutku bitna, kao i da je potrebno razgovarati sa svim partijama.

“Ono što je za očekivati da će i albanske i BS prići na kraju novoj Vladi i doći do onog neophodnog, a to je da svi vjerujemo u pomirenje u Crnoj Gori”, istakao je Krivokapić.

On je, odgovarajući na pitanje na koji način se može riješiti problem vd stanja u pravosuđu, rekao da, prije svega, računa da će svi imati razumijevanja da dođe do predloga za rješenje pomenutih problema, jer je to jedina šansa da vladavina prava postane mjera svih građana.

Upitan da prokomentariše Zakon o slobodi vjeroispovijesti, on je kazao da svi ukazuju na samo tri sporna člana tog Zakona i na njihovo povlačenje.

Krivokapić je kazao da je u dijalogu između eksperata Mitropolije crnogorsko -primorske i Vlade došlo do nekog približnog rješenja.

“Međutim, Zakon u cjelini, prema mom skromnom mišljenju, je takav da nije dobar za sve”, smatra Krivokapić.

On je poručio da ako u Crnoj Gori žele da se stvore preduslovi dobrog odnosa tradicionalnih vjera onda se, kako je naveo, mora naći mjera koja će biti dobra za sve zainteresovane strane.

“Naravno, ostaviti taj liberalni pristup da svako može da formira šta hoće, ako ima osnove u zakonu i ako to prihvata određena struktura građana, a da to ne utiče na bilo koga i deskriminiše bilo čije pravo”, pojasnio je Krivokapić.

On je, komentarišući navode da crkva može imati uticaj na vlast, rekao da misli da je najbolje da svako ostane u granicama svog djelovanja.

“Odnosno da sveštenstvo djeluje na duhovni preporod Crne Gore, a vlast da djeluje u materijalnom, kako bi u toj sinergiji došli do najboljih rješenja”, kazao je Krivokapić.

Tamo gdje neko plaća porez tu treba i da glasa

Na pitanje da li imaju u planu izmjenu Zakona o državljanstvu, u cilju omogućavanja dvojnog državljanstva Srbije i Crne Gore, Krivokapić je odgovorio da treba prihvatiti logiku koju većina zapadnih država ima, a to je da tamo gdje neko plaća porez tu treba i da glasa.

“Sad, hoćete li imati dvojno ili trojno državljanstvo to je pravo izbora, ali obaveza proizilazi iz mjere odnosa prema porezu i to je jedina karakteristika koja govori o tome da gdje prebivate tu plaćete porez, a samim tim i glasate”, ocijenio je Krivokapić.

On je dodao da zna da građani Srbije čekaju da dobiju dvojno državljanstvo i da to ne treba nikom braniti.

“Ali isto tako treba jasno znati da ne može taj uticaj da se preliva na ono što je najvažnije, jer je poznato da Crna Gora ima mali broj stanovnika i svaka promjena u tome bi mogla da poremeti odnose snaga”, naveo je Krivokapić.

Na pitanje na kojim funkcijama će biti eksperti, a na kojim vidi političare, Krivokapić je odgovorio da kada se pogleda trenutna strukturu rada Vlade jasno je koja su to ministarstva koja prirodno moraju da budu ekspertska.

On je pojasnio da ukoliko je ministar političar ispod njega sve more biti ekspertsko, kako bi ekspertska odluka bila primarna u odnosu na političku.

“To podrazumijeva da ne može da se desi da ministar zdravlja bude neko ko nije iz te oblasti. Znači moraće da se zadovolje elementarni uslovi”, poručio je Krivokapić.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.