Inspekcija kontroliše privatne vrtiće koji su otpočeli rad tokom septembra
ilustracija

Uprkos zabrani NKTa

Inspekcija kontroliše privatne vrtiće koji su otpočeli rad tokom septembra

Prosvjetna inspekcija je, po inicijativi koja je pristigla u srijedu, počela nadzor privatnih vrtića koji su otpočeli rad tokom septembra mimo zabrane propisane od Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (NKT), kazali su Vikend novinama iz Uprave za inspekcijske poslove.

Podsjećamo, iz organizacije "Odgovorni građani Crne Gore" nedavno su saopštili da je od početka septembra primjetno otvaranje privatnih vrtića pod maskom kreativnih i edukativnih centara, s obzirom na to da oni ne podliježu zabrani rada izdatoj od strane NKT i Ministarstva prosvjete.

Oni navode da su pod okriljem novooformljenih kreativno/ edukativnih centara već počeli da rade internacionalni vrtić “Maša”, sada kreativni centar “Simba d.o.o.” Podgorica, kao i PPU “Pinokio” Podgorica i PPU “Vini Pu” Budva, sada kao NTC klubovi.

Pojašnjavaju da sada vrtići “izdaju” svoj prostor kreativnom/edukativnom centru u kojem se obavljaju regularne vrtićke aktivnosti.

“U prilog tome da su pojedini vrtići nastavili svoju djelatnost iako su samo promijenili sferu djelovanja u dozvoljenu govore poruke i obavještenja roditeljima koje direktori šalju u roditeljske viber grupe, činjenica da isti vrtićki kadar radi u toj ustanovi, kao i da je većina djece ona koja je do prije korone pohađala vrtić”, ističu i napominju da su u izvodima iz baze CRPS-a osnivači novih centara takođe i osnivači samih vrtića, a ako ne oni lično, onda članovi njihove porodice.

Međutim, u Institutu za javno zdravlje (IJZ) VN objašnjavaju da se mjere koje su uputili Ministarstvu prosvjete odnose na sve vaspitno-obrazovne ustanove, bez obzira na njihovu vlasničku strukturu.

“Mjere i preporuke koje smo uputili Ministarstvu prosvjete ne prave razliku između vlasničke strukture vaspitno-obrazovnih ustanova, već se prema svima i svoj djeci odnose jednako i bez diskriminacije”, napominju iz IJZ.

Iz Ministarstva prosvjete pak, odgovarajući na pitanje koje će mjere preduzeti povodom ovog slučaja, s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, navode da je ovo posao za inspekciju, te pozivaju da inspektori djeluju u slučaju da imaju saznanja o nepravilnostima.

“Naravno da ih pozivamo da djeluju uvijek kad procijene da treba i kad imaju saznanja o nepravilnostima koje su u njihovoj nadležnosti”, naveli su iz Ministarstva prosvjete.

Vikend novine

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.