Eraković: Ovo je pik drugog talasa, za sedam dana pad broja inficiranih
Eraković

Ukoliko se budu poštovale mjere

Eraković: Ovo je pik drugog talasa, za sedam dana pad broja inficiranih

U Crnoj Gori se blagi pad broja inficiranih može očekivati za pet do sedam dana, ukoliko se budu poštovale mjere, kazao je direktor Kliničkog centra (KCCG) Jevto Eraković, navodeći da Crna Gora ovih dana prolazi pik drugog talasa epidemije koronavirusa.

On je Televiziji Crne Gore rekao da je veliki broj inficiranih posljedica prethodnog ponašanja i masovnih okupljanja.

“Ovo je definitivno pik drugog talasa. Ukoliko bude odgovornosti i pridržavanja mjere možemo za sedam dana očekivati blagi pad broja inficiranih”, kazao je Eraković.

On je istakao da je veliki broj oboljelih od COVID 19 u Nikšiću zabrinjavajući, ali da će posebno velika pažnja i aktivnosti biti usmjereni na tu opštinu.

“Mi smo prije dvije noći, kada je veliki broj pacijenata stigao u bolnice, konstatovali da je situacija bila stabilna. Danas smo imali samo tri hospitalizacije, ovi rezultati koji su danas došli su posljedica hospitalizacija prethodnih dana,” objasnio je Eraković.

On je apelovao na sve Nikšićane da poštuju mjere i izbjegavaju bilo kakve nepotrebne susrete.

“Neophodno je da svi narednih dana pokažu dodatnu odgovornost, bez unošenja nekih represivnih mjera da pokažemo da svi možemo da se izborimo sa ovom situacijom”, poručio je Eraković, prenosi portal RTCG.

Kako je naveo, preporuka SZO je da mjere zatvaranja gradova budu posljednji korak u drugom talasu epidemije.

“Osluškujemo glas Instituta za javno zdravlje, njihove preporuke su uvijek bile obavezujuće, ako bude takvih preporuka ispoštovaćemo ih,” rekao je Eraković.

Odgovarajući na pitanje da li će KCCG uputiti pomoć bolnicama na sjeveru, Eraković je naveo da u sistemu zdravstva u Crnoj Gori sve funkcioniše.

„Ljekari su na terenu, neki naši ljekari iz KCCG su već u Nikšiću. Sagledaćemo situaciju i donijećemo najbolje odluke”, istakao je Eraković.

On je dodao da Crna Gora ima više od 700 kovid kreveta.

“Spremni smo za mnogo veće napore i veće pritiske, ali se nadamo da ih neće biti,” rekao je Eraković.

On je istakao i da oni koji vrše kontrolu, moraju biti rigorozniji.

“Sve inspekcijske službe, komunalna policija treba da doprinesu da transmisija virusa bude najmanja moguća”, poručio je Eraković.

Mina

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.