Dakić učestvovao na sjednici najvišeg vojnog tijela Alijanse
Dragutin Dakić, Foto: Ministarstvo odbrane

Ministarstvo odbrane

Dakić učestvovao na sjednici najvišeg vojnog tijela Alijanse

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, general major Dragutin Dakić učestvovao je na sjednici NATO Vojnog komiteta u formatu načelnika generalštabova, što je najviše vojno tijelo Alijanse. Komitet načelnika generalštabova i ovog puta održao se virtuelno, što je uslovljeno situacijom u vezi sa koronavirusom.

"Načelnici na sjednici su razgovarali o kovid krizi, koliko ona utiče na savezničke mogućnosti, kao i o naučenim lekcijama u novonastaloj situaciji. Takođe, bilo je riječi o operacijama, misijama, protivterorizmu i drugim aktivnostima koje NATO sprovodi", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Tokom diskusije načelnici su govorili i o konceptu za odvraćanje i odbranu evro-atlantske oblasti i konceptu ratovanja, koji su proistekli iz nove NATO vojne strategije, a što će omogućiti NATO komandantima pravovremeno reagovanje u bezbjednosno promjenjivim okruženjima.

Načelnicima se obratio generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

"Vojni komitet načelnika generalštabova sastaje se u cilju definisanja zadataka vezanih za NATO operacije i misije i pružanja vojnih preporuka Sjevernoatlantskom Savjetu (North Atlantic Council-NAC) vezanih za rješavanje globalnih bezbjednosnih izazova", zaključuje se u saopštenju.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.