Vlada izdvaja više od tri miliona eura za nove aparate, testove, maske i dezifekciona sredstva za škole...
Vlada Crne Gore

Vlada izdvaja više od tri miliona eura za nove aparate, testove, maske i dezifekciona sredstva za škole...

Vlada Crne Gore će iz tekuće budžetske rezerve preusmjeriti 350.000 eura za nabavku pet aparata po specifikaciji Instituta za javno zdravlje (IJZ) sa ciljem bržeg testiranja građana na koronavirus i iznos od 1.600.000 eura za nabavku koronavirus testova, reagenasa i potrošnog materijala koji je predviđen za period do kraja godine.

Vlada Crne Gore je, bez održavanja sjednice, a na osnovu pribavljene saglasnosti većine članova Vlade, usvojila Informaciju o potrebi obezbjeđivanja sredstava za jačanje dijagnostičkih kapaciteta Instituta za javno zdravlje Crne Gore i nabavku dijagnostikuma i medicinskog potrošnog materijala za kovid.

Usvojena je Informacija Vladi Crne Gore za nabavku dezinfekcionih i drugih sredstava kao i aparata za mjerenje tjelesne temperature za potrebe vaspitno-obrazovnih ustanova. Iz tekuće budžetske rezerve se izdvaja 1.085.179,80 eura za nabavku zaštitnih i dezinfekcionih sredstava za potrebe škola pred početak školske godine.

Specifikacija pojašnjavaju iz Vlade uključuje dozere, sredstva za dezinfekciju ruku, platnene zaštitne maske, asepsol, bezkontaktne toplomjere i vizire.

Vlada je usvojila Informaciju o potrebi obezbjeđivanja sredstava za plaćanje obaveza prema dobavljačima Zdravstvene ustanove Apoteke Crne Gore "Montefarm“ za isporučene ljekove.

"Kako ne bi došlo do zastoja u isporuci ljekova i time ugrožavanja zdravlja građana Ministarstvo finansija je zaduženo da odobri izmjenu dinamike mjesečnog plana potrošnje za 2020. godinu za potrošačku jedinicu Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore i odobri prijevremeno otpuštanje sredstava od mjeseca decembra i mjeseca novembra sa Programa: Zdravstvene institucije 9.958.373,68 eura, što odgovara visini planiranih sredstava za ljekove i medicinska sredstava za mjesec novembar i decembar", navedeno je iz Vlade Crne Gore.

Vlada je takođe usvojila Polugodišnji izvještaj o inspekcijskom nadzoru u oblasti javnih nabavki za period januar - jun 2020.godine.

U Izvještaju je navedeno da je inspekcija za javne nabavke u izvještajnom periodu kontrolisala 106 subjekata – obveznika primjene Zakona o javnim nabavkama, i da su u 108 inspekcijskih pregleda utvrđene 53 nepravilnosti kod 29 subjekta nadzora.

"Najveći broj nepravilnosti u odnosu na broj inspekcijskih pregleda, utvrđen je u kontroli ispunjenosti uslova za obavljanje poslova službenika za javne nabavke (46,15 odsto), nepravilnosti kod donošenja Pravilnika o sprovođenju hitnih nabavki (13,33 odsto), čuvanje evidencije o javnim nabavkama (13,04 odsto) itd. U izvještajnom periodu nadzor je sproveden na 53,92 odsto manje subjekata nego u istom periodu 2019. Navedeno je da su razlog epidemiološke mjere koje su bile na snazi", saopšteno je iz Vlade.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.