Sastanak sa predstavnicima evropkse kancelarije SZO-a

Eraković: Kolege iz SZO potvrdile da je stanje sa koronavirusom u Crnoj Gori pod totalnom kontrolom

Direktor KCCG dr Jevto Eraković i šef Medicinskog kriznog štaba dr Nermin Abdić razmijenili su danas telekonferencijski sa predstavnicima evropske kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije iskustva u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Pored dr Erakovića u KCCG sastanku su prisustvovali dr Nermin Abdić, šef Kriznog medicinskog štaba Nacionalnog koordinacionog tijela Crne Gore i Mina Brajović, šefica Kancelarije SZO u Crnoj Gori a u Ženevi predstavnici SZO iz Evropske kancelarije. 

"Od kolega iz SZO smo dobili priznanje i potvrdu da je stanje u zdravstvenom sistemu CG pod apsolutnom kontrolom, da je koordinacija na visokom nivou i da se primjenjuju protokoli koji se primjenjuju u bilo kojoj drugoj evropskoj zemlji", kazao je Eraković. 

Eraković je ovim povodom kazao da su tokom sastanka razmijenjena dosadašnja iskustva i znanja u borbi protiv kovid pandemije te da su predstavnici SZO odali priznanje Kliničkom centru i crnogorskom zdravstvenom sistemu na svim dosadašnjim mjerama i aktivnostima u suzbijanju pandemije.

"Danas smo imali još jednom priliku i zadovoljstvo da održimo online sastanak sa predstavnicima SZO. Od prvog dana kovid infekcije imali smo veliku i snažnu podršku SZO zdravstvenom sistemu Crne Gore i Kliničkom centru", istakao je Eraković.

Pojasnio je da su razmijenili iskustva i znanja o trenutnoj situaciji u Crnoj Gori.

"Ono što smo sa sigurnošću utvrdili i ono što smo dobili od kolega iz SZO jeste priznanje i potvrda da je stanje u zdravstvenom sistemu Crne Gore pod apsolutnom kontrolom, koordinacija je na visokom nivou i kakva treba da bude između zdravstvenih ustanova i svih državnih institucija i da se primjenjuju protokoli koji se primjenjuju u bilo kojoj drugoj evropskoj zemlji", kazao je Eraković ističući da je poruka crnogorskoj javnosti da imaju sigurnost u zdravstveni sistem Crne Gore.

Glavna poruka poručuje Eraković crnogorskoj javnosti i građanima sa sastanka jeste da imaju sigurnost u svoj zdravstveni sistem, koji od prvog dana radi na pravi način, a da oni svojim ponašanjem i odnosom prema preventivnim i preporučenim mjerama iskažu najbolju zahvalnost prema  zdravstvenom sistemu. Samo odgovornim ponašanjem možemo smanjiti broj oboljelih i opterećenje zdravstvenog sistema.

Edrijen Rašford, liderka Tima za pripremljenost, spremnost i jačanje kapaciteta, Programa za vanredne situacije SZO rekla je da koronavirus iscrpljuje bolnice i zdravstvene radnike u Evropi i širom svijeta, jer se pacijenti u velikom broju javljaju zdravstvenim ustanovama.

"Imajući na umu da broj oboljelih od kovida u Crnoj Gori i dalje raste, ekspertski tim Regionalne kancelarije SZO za Evropu obavio je tehnicke konsultacije sa direktorom KCCG u Podgorici kako bi odgovorili na hitne potrebe za liječenjem pacijenata i upravljanjem, kao i prevencijom i kontrolom infekcija. SZO za Evropu nastaviće da pruža podršku svim zemljama u regionu kako bi uspješno odgovorili na izazov ponovne pojave infekcije, dok istovremeno podstiče ulaganje u ključne mjere javnog zdravlja, uključujući testiranje, ispitivanje slučajeva i izolaciju potrebne za kontrolu transmisije", kazala je Rašford.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.