Žene snose najveći teret krize tokom pandemija koronavirusa
Ilustracija

Zvaničnici UN-a

Žene snose najveći teret krize tokom pandemija koronavirusa

Ujedinjene nacije procjenjuju da milioni žena i djevojaka "snose teret" pandemije kovida zbog porasta slučajeva nasilja, poremećaja u pružanju usluga koje se odnose na reproduktivno zdravlje, poremećaja prihoda i stresa sa kojima se suočavaju radnici u prvoj liniji borbe protiv ove bolesti.

"Koronavirus bi potencijalno mogao da unaprijedi osnaživanje žena. Službe za seksualno i reproduktivno zdravlje morale su da budu smanjene sa svim ograničenjima kretanja", rekla je dr Natalia Kanem, izvršna direktorka Fonda Ujedinjenih nacija za stanovništvo, novinarima tokom virtuelnog sastanak čiji je domaćin bila Fondacija UN (UNPF), piše CNN, prenosi N1.

Na početku pandemije, UNPF je predvidio da bi šestomjesečni prekidi u isporukama za planiranje porodice mogli da dovedu do toga da 47 miliona žena u zemljama u razvoju ne bude u mogućnosti da koristi savremene kontraceptive, "što bi dovelo do sedam miliona neželjenih trudnoća", rekla je dr Kanem.

Rastuće porodično nasilje

Zatvorena su i neke vrste skloništa za žene pogođene nasiljem. Projekcije UNFPA procjenjuju 31 milion dodatnih slučajeva nasilja nad ženama i djevojkama tokom perioda od šest mjeseci.

Stope femicida, rodno zasnovanog ubistva žene ili devojke od strane muškarca, udvostručile su se u nekim zemljama, rekla je dr Kanemu i dodala:

"UNFPA vidi rodno zasnovano nasilje kao krizu u okviru veće krize pandemije. Žao mi je što moram da vam kažem da su na previše mjesta ta predviđanja apsolutno postala stvarnost".

Žene na prvoj liniji fronta

"Žene snose teret krize kovida na više načina, jer su žene na prvim linijama borbe. One čine 70 odsto zaposlenih u zdravstvu i socijalnim službama širom svijeta", rekla je doktorka

"Kod žena postoji veća vjerovatnoća da će izgubiti izvor prihoda, a ređe će biti obuhvaćene mjerama socijalne zaštite", rekla je Kanem i dodala da je pandemija razotkrila "veoma tešku i sistemsku nejednakost". 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.