Veliki broj građana Srbije zbog novih mjera napustio Crnu Goru
Dolazak u BG vozom iz Bara, Foto: Tanjug

Veliki broj građana Srbije zbog novih mjera napustio Crnu Goru

Zbog mjera pojačanog nadzora za sve građane Srbije koji se vraćaju iz inostranstva, koje stupaju na snagu danas u 18 sati, veliki broj građana Srbije koji su boravili u Crnoj Gori odlučio je da se vrati u zemlju.

Kako piše Nova.rs, mnogi su čekali posljednji trenutak za povratak pa su velike gužve na granici sa Crnom Gorom.

Na prelazu Gostun, na granici sa Crnom Gorom, pojačan je intenzitet saobraćaja na ulasku u Srbiju, povremeno se stvaraju i kolone koje nisu duge, dok se na ulazak čeka od 10 do 15 minuta, javio je RTS.

U Upravi carina kažu da je slično i na prelazu Jabuka, gdje su, da bi se izbjegle veće gužve, otvorene tri trake. I tu je čekanje takođe 10 do 15 minuta.

Upravnik Carinarnice Užice Aleksandar Maksimović podsjetio je da će, prema odluci Vlade Srbije, posle 18 časova svi putnici na ulazu u Srbiju prilikom pasoške kontrole dobijati i obavezujuće zdravstveno uputstvo, koja će morati da sprovedu u naredna 24 sata.

Podsjetimo, Vlada Srbije je objavila detaljno uputstvo o tome.

Državljanima Srbije i stranim državljanima koji imaju odobren privremeni boravak ili stalno nastanjenje u Srbiji, a koji dolaze iz država sa nepovoljnom epidemiološkom situacijom - Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, prilikom pasoške kontrole uručivaće se pisano obavještenje kojim se upozoravaju na obavezu javljanja nadležnoj kovid ambulanti ili teritorijalno nadležnom zavodu za javno zdravlje u roku od 24 časa od časa prelaska državne granice.

Građani i strani državljani treba da podnesu elektronsku prijavu. Kada popune upitnik samoprocjene simptoma, na osnovu odgovora će dobiti smjernice o daljem postupanju, a ako ostave broj telefona i odgovori ukažu na sumnju na kovid-19, ljekar će ih pozvati na pregled.

Građani ne treba po automatizmu da posjećuju kovid ambulante pri povratku iz inostranstva, već samo oni koji urađenim testom samoprocjene dobiju takva uputstva.

Period posebnog zdravstvenog nadzora traje 10 dana, tako da desetog dana od povratka iz inostranstva, a građani koji pri prvom testu nisu dobili uputstvo za odlazak u kovid ambulantu treba još jednom da urade test samoprocjene na kovid-19. Ukoliko rezultati tada pokažu da nema opasnosti od infekcije, posebni zdravstveni nadzor za njih prestaje da važi.

Građani koji nisu u mogućnosti da ispune onlajn upitnik, treba da pozovu Institut ili Zavod za javno zdravlje u svom gradu ili opštini i dobiće sva neophodna uputstva,prenosi N1.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.