Zbog koronavirusa pokreću intenzivnu kampanju usmjerenu na tinejdžere
Nebojša Kavarić

Kavarić najavio

Zbog koronavirusa pokreću intenzivnu kampanju usmjerenu na tinejdžere

Početkom sljedeće sedmice pokrenućemo intenzivnu kampanju usmjerenu na tinejdžere o pridržavanju mjera za sprečavanje širenja korona virusa na njima primjeren način. Oni su najmobilniji dio populacije i trenutno u Evropi su fokus djelovanja pedijatrijskih institucija i organizacija, najavio je za Pobjedu direktor Doma zdravlja u Podgorici dr Nebojša Kavarić.

On je i predsjednik Asocijacije za preventivnu pedijatriju Crne Gore koja je punopravna članica Evropske pedijatrijske akademije i to kao zemlja van Evropske unije. Kavarić kaže da dnevno ažuriraju podatke i veoma su dobro upoznati sa situacijom u EU.

"Dileme i izazovi su identični. Primijećen je određeni porast novoinficiranih nakon otvaranja obrazovnih institucija od vrtića do univerziteta. Zabrinjava što je veliki broj tinejdžerske populacije značajno zahvaćen u drugom talasu pandemije, najvjerovatnije zbog slobodnijeg i nedisciplinovanijeg ponašanja kad je zaštita u pitanju", objašnjava on.

U Crnoj Gori se i škole i vrtići otvaraju 1. oktobra, uz poštovanje mjera. Prema riječima Kavarića, sve odluke ovog tipa moraju proizilaziti iz pažljivog sagledavanja ukupne epidemiološke situacije u realnom vremenu i na sedmičnom i dnevnom nivou, posebno ako su tendencije širenja korona virusa negativne, odnosno ukoliko dolazi do dramatičnog širenja infekcije.

Kako je predviđeno odlukom Ministarstva prosvjete, za razliku od škola, i djeca u vrtićima neće morati da nose maske, sem ako to ne budu tražili roditelji.

Upitan mogu li se djeca sačuvati od širenja korona virusa, imajući u vidu da su pojedini vrtići prebukirani i u normalnim okolnostima, Kavarić kaže da je prebukiranost u tim ustanovama, kao termin, nespojiv sa zaštitom od prenosa infekcija i sa tim izazovom nema kompromisa.

"Uvjeren sam da je sve navedeno bilo predmet razmatranja nadležnih tokom priprema za početak školske i predškolske sezone", poručio je on.

Dodaje da je upotreba maski u školama, kako zaposlenih tako i djece specifičan problem i izazov koji zahtijeva dodatne mjere kontrole i prevencije neželjenih zadesnih događaja, posebno kod mlađe djece.

"Lice i mimika na licu su dragocjen alat za komunikaciju u oba smjera. Uz glas, pokreti usana i mimika značajno doprinose jasnijem razumijevanju izgovorenih riječi. S druge strane, mimika i grimase na dječijem licu su dragocjen, ponekad veoma važan izvor informacija da sa djetetom u datom trenutku nije nešto u redu. Svi pedijatri to jako dobro znaju", objašnjava on.

Pedijatrijske službe domova zdravlja u Crnoj Gori, prema njegovim riječima, spremno dočekuju situaciju nakon otvaranja obrazovnih institucija. Ističe da kovid pedijatrijski centar u Domu zdravlja Podgorica i pedijatrijske kovid ambulante u domovima zdravlja širom zemlje su i kadrovski i organizaciono veoma dobro pripremljene za eventualni rast novoinficiranih među djecom.

"Uz sve pripreme i mjere nadamo se da, ipak, neće doći do značajnog povećanja broja, te da će kao i do sada, primarna zdravstvena zaštita djece funkcionisati besprekorno i kompetentno u datim okolnostima. Želim svima sreću na tom planu. I nama profesionalcima i našim malim pacijentima", poručio je Kavarić.

Preporučuje roditeljima da pažljivo proprate sva uputstva i preporuke, te da kao najbolji i najzainteresovaniji poznavaoci svog djeteta slobodno traže dodatna pojašnjenja i da veoma aktivno učestvuju u stvaranju najboljih uslova za odvijanje predškolskih i školskih aktivnosti svoje djece, imajući uvijek na umu ono najvažnije - zdravlje i život djeteta.

"Mjere zaštite koje su već na snazi samo ukoliko se primjenjuju dosljedno i striktno mogu zaštititi i zdravlje djeteta i prenos infekcije iz škole u porodicu", rekao je on.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.