Brajović: Zaključavanje zemlje posljednja opcija
Mina Brajović

Brajović

Brajović: Zaključavanje zemlje posljednja opcija

Iako broj oboljelih od koronavirusa u Crnoj Gori svakodnevno dramatično raste, stroge mjere poput tzv. zaključavanja zemlje moraju biti tretirane kao posljednja opcija, kazala je u razgovoru za Novu M šefica kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović.

Dodaje i da je važno da zdravstveni sistem nastavi sa agresivnim testiranjem i liječenjem oboljelih, te da nijedan pacijent ne smije biti zanemaren.

Nedjeljama unazad nasa zemlja po procentualnom broju oboljelih od koronavirusa spada u top pet zemalja u Evropi, Brajović smatra da je popuštanjem mjera došlo do promjene percepcije rizika kod građana, a onda i njihove relaksacije. To ipak, ističe, ne znači da je potrebno uvođenje strogih restriktivnih mjera kakve smo imali u prvom talasu, pod uslovom da se građani ponašaju odgovorno i poštuju trenutne mjere.

"Ono što bih posebno potencirala s obzirom na postojeću epidemiološku situaciju jeste da posezanje za tim mjerama zaključavanja sistema i društva je nešto što zemlja treba da tretira kao posljednju liniju odbrane. Do tada je potrebno da zemlja vrši detaljnu procjenu epidemiološkog rizika što se u CG radi svakodnevno, na satnoj osnov", kazala je ona.

Upitana da li zabrinjava činjenica da Crna Gora ima najveći broj aktivno oboljelih na sto hiljada stanovnika u regionu i kakva su njena predviđanja za naredni periodBrajović navodi da se od početka govorilo da će ponašanje građana da bude vanredno važna determinanta koja će oblikovati ukupnu trajektoriju ove pandemije.

"Ako to imamo na umu, onda ona poznata crnogorska izreka koja kaže što posiješ, to ćeš i da požanješ, da će to biti scenario koji ćemo gladati u smislu, kako se budemo ponašali, tako će dalje da se odvija pandemija", objašnjava ona.

Pandemija koronavirusa uzdrmala je i najjače zdravstvene sisteme zemalja širom Zapadne Evrope, pa čak i svijeta. Crna Gora je, kaže Brajović, još na početku pandemije preduzela korake ne bi li se sistem pripremio. Ipak, kako je tok pandemije pokazao, resursa i mjera nikad  dovoljno. Stoga, apeluje Brajović, Crna Gora mora nastaviti sa agresivnim testiranjem i adekvatnim zbrinjavanjem oboljelih.

"Veoma je važno da se na adekvatan način sprovodi i trijaža jer je neophodno na adekvatan način obezbjediti i mjesto i krevet za onog pacijenta koji je prioritetan, pacijenta sa visokim rizikom i veoma je važno da u svim tim naporima imamo na umu da oni koji su posebno vulnerabilni ne budu zaboravljeni i da u principu niko ne bude zaboravljen", navodi Brajović.

Upitana kako komentariše program Ministarstva prosvjete po kojem će se ove školske godine odvijati nastava i hoće li to biti dovoljno da se smanji transmisija među dječijom populacijom i možemo li uopšte kontrolisatii djecu, Brajović navodi: "Taj model otvaranja škola da bi zaista bio bezbjedan, kako za djecu tako i osoblje, neophodno je da bude individualan, neophodno je da bude skrojen, osmišljen po mjeri svake škole, uzimajući u obzir i uvažavajući uslove, resurse i infrastrukturu kojom ta škola raspolaže i kapacitete koje ta škola ima da bi doslijedno mogla da sprovede jedan sveobuhvatan set mjera za prevenciju infekcije u školama i kontrolu transmisije u školskim uslovima".

Ističe da program mora biti fleksibilan i da se, ukoliko epidemiološka situacija to bude zahtjevala, nastava mora odvijati kao kombinacija učenja u školskim ustanovama i online učenja.

Brajović ističe i da je ohrabrujuća činjenica da trenutno postoji 175 vakcina kandidata, od čega je 35 u fazi testiranja na humanoj populaciji.

Dodaje da potencijalna vakcina zbog ograničenih kapaciteta proizvodnje, mora prvo biti dostupna ranjivim i prioritetnim kategorijama kakvi su zdravstveni radnici, starija lica i osobe sa hroničnim oboljenjima i komorbiditetima.

"U principu mi imamo samo jednog neprijatelja i to je Kovid19. I ako želimo da ga porazimo, neophodno nam je jedinstvo, solidarnost i saradnja", zaključila je Brajović.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.