Skoro četvrtina mladih u SAD-u ne zna činjenice o Holokaustu: Svaki deseti ispitanik misli da je u pitanju mit
Ilustracija

Skoro četvrtina mladih u SAD-u ne zna činjenice o Holokaustu: Svaki deseti ispitanik misli da je u pitanju mit

Istraživanje Konferencije jevrejskih materijalnih optužbi protiv Njemačke pokazalo je da 63 odsto mladih Amerikanaca ne zna da je u Holokaustu ubijeno šest miliona Jevreja, dok svaki deseti smatra da su Jevreji izazvali Holokaust.

Među ispitanim Amerikancima starosti od 18 do 39 godina, njih 48 odsto nije moglo da navede nijedan logor ili geto iz Drugog svjetskog rata, navodi se u istraživanju u kojem je, metodom slučajnog odabira, ispitano 1.000 osoba u različitim američkim saveznim državama.

Skoro četvrtina ispitanika ili 23 odsto u SAD vjeruje da je Holokaust bio mit ili da se pretjeruje kada se govori o njemu, dok 12 odsto ispitanika nije čulo za Holokaust.

Više od polovine, tačnije 56 odsto, izjavilo je da je vidjelo nacističke simbole na društvenim mrežama ili u svojim zajednicama. Skoro polovina ispitanika ili 49 odsto potvrdili su da su vidjeli objave na društvenim mrežama kojima se poriče Holokaust ili kojim se iskrivljuju činjenice o njemu, prenosi Gardijan.

Od svih ispitanika u Sjedinjenim Američkim Državama njih 63 odsto nije znalo da je u Holokaustu ubijeno šest miliona Jevreja, a 36 posto ih je mislilo da je ubijeno dva miliona ili manje. Njih 11 odsto je smatralo da su Jevreji izazvali Holokaust.

Većina ispitanih, 65 posto, smatra da obrazovanje o Holokaustu mora biti obavezno u školama.

Gideon Tejlor, predsednik Konferencije o jevrejskim materijalnim zahtjevima protiv Njemačke, koja je sprovela istraživanje, navodi da su dobijeni rezultati šokantni i tužni.

"Pokazuju zbog čega moramo sada da reagujemo i da žrtvama Holokausta damo priliku da ispričaju svoje priču dok su među nama. Moramo shvatiti zašto nam ne ide dobro u obrazovanju mladih o Holokaustu i lekcijama iz prošlosti. Ovo treba da nam bude znak za uzbunu i pokazatelj da nadležni treba da reaguju", ističe Tejlor.

Postavljena su im pitanja: da li su mladi sigurno čuli za Holokaust, mogu li imenovati jedan logor i da li znaju da je ubijeno šest miliona Jevreja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.