Dodik protiv priznanja Kosova kao nezavisne države
Milorad Dodik

Sjednica predsjedništva BiH

Dodik protiv priznanja Kosova kao nezavisne države

Nakon današnje redovne sjednice Predsjedništva BiH i dvije vanredne sjednice član ove državne institucije Željko Komšić je kazao da su on i predsjedavajući Šefik Džaferović glasali da BiH prizna Kosovo, a da je Milorad Dodik bio protiv.

"Priznanje Kosova kao nezavisne države Dodik nije prihvatio, glasali smo 2-1 za tu odluku. Dodik je bio protiv i to će biti tema narednih sedmica. Za očekivati je da će Dodik tražiti sjednicu NSRS-a i iznositi one teme gdje se povezuju Kosovo i RS. To je rizična priča koja može eskalirati u priču o secesiji i pretpostaljam da svi znate kuda bi to vodilo", kazao je Komšić, prenosi portal Klix.ba.

Ova odluka o priznanju Kosova nije konačna, dogovoreno je da se ide u drugi krug glasanja na sljedećoj sjednici, a ako rezultat glasanja ponovo bude 2-1, očekuje se da će Dodik povući pitanje vitalnog entitetskog interesa i tačku o priznavanju Kosova uputiti u NSRS, gdje je već izvjesno da će dobiti podršku.

Kada je riječ o drugoj vanrednoj sjednici na kojoj se glasalo o premještanju Ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalem, Dodik je očekivano kao inicijator to podržao, dok su Komšić i Džaferović bili protiv.

Rekao je i da se Dodik pozvao na sporazum u Vašingtonu i uplitao ono što su Aleksandar Vučić i Abdulah Hoti dogovorili i da shodno tome bude dosljedan i u pogledu Kosova.

"Kosovo je realnost, Kosovo je nezavisna država i svi mi to znamo. Bježati od toga šta će Dodik reći mi je malo politika noja koji gura glavu u pijesak pred opasnosti", rekao je Komšić dodavši da svako ko se plaši odluka poput priznanja Kosova ne treba da sjedi u Predsjedništvu BiH.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.