Stravične fotografije likvidacije Stojanovića, žrtva rata klanova koji više od deset godina potresa Srbiju i Crnu Goru?
Foto:N1

Stravične fotografije likvidacije Stojanovića, žrtva rata klanova koji više od deset godina potresa Srbiju i Crnu Goru?

30-godišnji Strahinja Stojanović likvidiran je u nedelju na Novom Beogradu oko 12 sati u Ulici Omladinskih brigada tako što je u njegovom džipu ispod sjedišta aktiviran eksploziv.

 Stojanović ostao je bez nogu u eksploziji džipa i teškim povredama podlegao u Urgentom centru.Na fotografijama neposredno nakon stravične detonacije, koja se desila dok je vozilo bilo u pokretu, vidi se kako žena pokušava da pomogne teško povrijeđenom i onesviješćenom Stojanoviću.

1196424686192143420981146038236992083768706n

Foto:Privatna arhiva

Stojanović je sahranjen juče na Novom bežanijskom groblju.

Na sahrani se pojavilo nekoliko stotina ljudi, a među njima i Sonja Gomez Suarez, Kolumbijka koja je bila u vezi sa poginulim i sa njim u kolima u trenutku eksplozije.

16002589197531725x483

Foto:Nova.rs

Stojanović je raznijet u nedelju tokom vožnje. On se, među brojnim krivičnim djelima, dovodio u vezu sa ubistvom advokata Miše Ognjanovića.

Prema pisanju medija, upotrijebljen je plastični eksploziv koji je postavljen pod njegov terenac i aktiviran za vrijeme vožnje preko poziva sa mobilnog telefona.

Za sada nepoznati počinilac, najvjerovatnije je “vrebao” Stojanovića i njegovu djevojku, i čekao pogodan trenutak kako bi aktivirao eksploziv. Ne isključuje se mogućnost da je Stojanović neko vrijeme bio praćen, a profil kolumbijske državljanke Sonje Suarez Gomez pokazuje da se nisu krili, već su javno objavljivali mjesta na kojima se nalaze.

Stojanović je u žižu interesovanja prvi put došao kada je u beogradskom naselju Galenika u avgustu 2018. godine eksplodirao njegov automobil, u kome je bila misica iz Španije Olat Bilbao Gonzales.

inst

Foto: Instagram

On je tada prošao nepovrijeđen jer se na trenutak vratio do stana po svoj mobilni telefon koji je zaboravio. Stojanović se dovodio u vezu i sa ubistvom beogradskog advokata Miše Ognjanovića, pokušaja ubistva svog kuma Miloša Vidakovića, te ranjavanje pripadnika BIA. Hapšen je nekoliko puta zbog teških krivičnih djela, a osuđivan je zbog prinude i posjedovanja oružja.

Njegova bliskost sa klanom Šaranovića ogleda se u prijateljskom odnosu koji je imao sa Milošem Delibašićem, Šaranovićevim sestrićem, koji je iz automobila u pokretu likvidiran 2017 godine u Budvi.

Poslednja žrtva rata klanova

Mediji prenose i da je Stojanović poslednja žrtva rata klana Luke Bojovića i Šaranovića u kojem je dosad ubijeno najmanje 15 osoba.

Rat kriminalnih grupa Bojovića i pokojnog Slobodana Šaranovića, koji više od deset godina potresa Srbiju i Crnu Goru, započeo je 2009. godine nestankom Slobodana Radonjića, za koga se vjeruje da je ubijen. Radonjić, inače kum ubijene braće Slobodana i Branislava Šaranovića, kome se trag gubi od jula 2009. godine, poslednji put je viđen kako ulazi u automobil pokojnog Luke Đurovića, bliskog saradnika Luke Bojovića i od tada mu se gubi svaki trag. Mediji su pisali da je mladića tog dana na telefon pozvao Đurović, nakon čega je Radonjić kidnapovan.

Iako do današnjeg dana tijelo Radonjića nije pronađeno, pretpostavlja se da je ubijen. Kao motiv ove otmice, koja do danas nije rasvijetljena, pominjao se dug koji je nestali mladić imao prema Filipu Koraću, bliskom saradniku Luke Bojovića.

Mediji su svojevremeno pisali da je Šaranović, mimo policije, sprovodio i svoju istragu o otmici kuma, te da je došao do izvjesnih saznanja da iza zločina stoji upravo Bojovićev klan.  Oktobra 2009. godine likvidiran je Branislav Šaranović, dok je svojim vozilom prilazio kući na Dedinju. Dvije godine kasnije, ubijen je Danilo Radonjić, Šaranovićev kum i otac otetog Slobodana. Taman kada se pomislilo da će hapšenje Luke Bojovića 2012. godine u Španiji zaustaviti rat, sukobi su se samo intezivirali. Tako je naredne godine, u centru Beograda likvidiran Nikola Bojović, Lukin rođeni brat. 

Navodno, ovo je bila osveta za ubistvo Brana, a zbog zločina Šaranović je 2014. godine uhapšen u Crnoj Gori.Njega Crna Gora nikad nije izručila Srbiji, iako se teretio da je naručio ubistvo Bojovića, a koje je prema optužnici izvršio Saša Cvetanović zvani Pit Bul, kao i da je za zločin platio čak 30.000 evra.Iako je grupa Miloša Delibašića u Srbiji osuđena zbog likvidacije Miloša Vidakovića i Nikole Bojovića, tužilaštvo je obustavilo postupak protiv optuženog Slobodana Šaranovića nakon što je on marta 2017. godine ubijen ispred svoje kuće u Budvi.

2014. godine likvidiran i Rade Rakonjac, bliski prijatelj Bojovića. Smatralo se da je ubistvo Rakonjca bilo odgovor na pokušaj atentata na Gorana Bojanića, člana Šaranovićeve grupe. Ubijena su i dva advokata – Vladimir Zrelec 2015. i Dragoslav Miša Ognjanović 2018. godine. Stojanovića su direktno dovodili u vezu sa ubistvom Ognjanovića.Takođe, 2018. godine ubijen je i Bojovićev kum Dragoslav Miloradović, koji je izrešetan ispred svoje auto-perionice na Karaburmi.

Prve analize navodno pokazuju da je Strahinja Stojanović zapravo raznijet plastičnim eksplozivom C-4, koji se isključivo koristi za vojnu upotrebu. 

Pojedini mediji navode da je upotrijebljen plastični eksploziv "pentrit". Eksploziv je bio postavljen ispod vozačevog sjedišta, a navedena je bila i količina od kilogarm do kilogram i po eksploziva koji je detonirana kako se pretpostavlja daljinskim putem.

Eksploziv koji je proizvodila bivša Jugoslavija spada u jedne od najboljih u svijetu

Ovo navodno nije prvi put da se plastični eksploziv koristi u mafijaškim obračunima u prijestonici Srbije, navodi Nova.rs. Poslednji put ovakav eksploziv upotrebljen je u likvidaciji Siniše Milića, koji je ubijen na Autokomandi juna 2018. na identičan način, kada je njegov terenac raznijet dok je stajao na semaforu.

Upotreba plastičnog eksploziva nije strana, a proizvodila ga je i bivša Jugoslavija u vojjoj fabrici u Beranama.

Na prostoru bivše Jugoslavije, a posebno na prostoru gdje su vođeni ratovi, ostale su velike količine ovog eksploziva, tako da organizovanim kriminalnim klanovima nije bilo teško da ga nabave bilo gdje i prebace u Srbiju da se iskoristi za likvidacije.

Eksploziv koji je proizvodila bivša Jugoslavija spada u jedne od najboljih u svijetu. Sam C-4 je dosta elastičan, prilagodljiv za smještanje bilo gdje, otporan na sve klimatske uslove i pogodan za sakrivanje, sa velikom razornom moći.

Plastični eksploziv C-4 sastoji se od: eksploziva, plastičnog vezivnog materijala, plastifikatora i markera za obilježavanje, da bi se olakšala detekcija eksploziva i identifikacija njegovog izvora. Obično se aktivira elektronskim detonatorima kao što su: sat sa alarmom, akumulator sa žicama, mobilni telefon, daljinski upravljač za garaže i slično..

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.