Zajednički rješavati izazove u prosvjeti, zdravlje prioritet
Ministarstvo prosvjete

Sindikat prosvjete i Ministarstvo

Zajednički rješavati izazove u prosvjeti, zdravlje prioritet

Ministrar prosvjete dr Damir Šehović i v.d. predsjednica Sindikata prosvjete, Slavka Bošković sa saradnicima sastali su se danas kako bi razgovarali o temama iz oblasti prosvjete, te izazovima sa kojim se suočava obrazovni sistem u odnosu na aktuelnu epidemiološku situaciju. Oni su poručili da će se kroz nastavak saradnje zajednički rješavati izazovi u obrazovnom sistemu, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Sastanak je kako se dodaje, održan u sklopu redovnih zajedničkih aktivnosti, a u fokusu je bio model nastave za početak školske godine, preporke Instituta za javno zdravlje, položaj prosvjetnih radnika, te sumiranje dosadašnjih zajedničkih postignuća.

Kada je riječ o modelu nastave, predstavnici Sindikata detaljno su upoznati sa istim, kao i argumentima kojima se Ministarstvo rukovodilo prilikom donošenja konačne odluke.

"Takođe, bilo je i riječi o načinu implementacije preporuka Instituta za javno zdravlje. U tom smislu istaknuta je važnost očuvanja zdravlja djece i zaposlenih u prosvjeti,  te svođenje eventualnih rizika po zdravlje na minimum. Osim toga, razgovarano je i o dodatnom predstojećem opterećenju prosvjetnih radnika, načinima valorizacije istog kao i o neophodnosti poštovanja svih prava zaposlenih u prosvjeti predviđenih kolektivnim ugovorom. Takođe, bilo je riječi i o nabavci računarske i druge opreme za škole, investiciji vrijednoj preko 4 miliona eura", saopšteno je.

Na sastanku je saopšteno da je u prethodne četiri godine zajednički napravljen značajan iskorak kada je riječ o položaju prosvjetnih radnika poput povećanja zarada, većih izdvajanja za stambene potrebe prosvjetnih radnika, uvažavanja njihovih postignuća kroz, između ostalog,  priznanja u okviru Fonda za kvalitet i talente.

"Uz poruku da nema prepreka da se sa ovakvom praksom nastavi, zaključeno je da je ovakav odnos socijalnih partnera ključan za dalju afirmaciju položaja prosvjetnih radnika, njihovog statusa i ugleda koji im pripada u društvu", navode iz Ministarstva prosvjete.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.