Brajović: Crna Gora u posljednjih 14 dana spada u top pet zemalja po broju novooboljelih
Brajović

Zajedno sa Norveškom, Danskom, Mađarskom i Gruzijom

Brajović: Crna Gora u posljednjih 14 dana spada u top pet zemalja po broju novooboljelih

Gostujući u „Bojama jutra“ na TV Vijesti šefica SZO za Crnu Goru Mina Brajović rekla je da je porast oboljelih i hospitalizovanih od COVID-a 19 u Crnoj Gori razlog za brigu.

„Važno je da građani znaju da ono što se dešava u Crnoj Gori dešava se i u regionu i Evropi. Od 1. juna do 6. septembra bilježimo veliki porast brojeva novooboljelih, 118 procenata. Zabrinjava me što Crna Gora već sedmicama unazad spada u grupu zemalja koji ima najveći broj oboljelih u procentualnom smislu. U posljednjih 14 dana spada u top pet zemalja zajedno sa Norveškom, Danskom, Mađarskom i Gruzijom“, rekla je Brajović.

Zato savjetuje da se mora agresivnije raditi na testiranju, izolaciji, na liječenju, na praćenju kontakata oboljelih.

„Nije bitno u ovakvim okolnostima prefiks masovnog okupljanja. Apsolutno je nebitno da li je u pitanju sportski, vjerski, drugi događaj ili noćni život. Za sve nas koji smo u javnom zdravlju i građane mora da bude jasno da svako masovno okupljanje predstavlja ozbiljan epidemiološki rizik osim ako se ne isplaniraju i dosljedno sprovedu mjere da se taj rizik dovede na minimum, ali rizik uvijek postoji“, istakla je Brajović.

Brajović je istakla jasan stav SZO što se tiče otvaranja škola.

„Nema bezbjednog otvaranja škole dok transmisija ne bude pod kontrolom“, naglasila je Brajović i dodala da škole treba da budu bezbjedno mjesto kako za djecu tako i za nastavno osoblje.

Što se tiče vakcinacije, SZO procjenjuje da će dvije milijarde doze biti raspoloženo u trećem i četvrtom kvartalu 2021 godine.

„Za nas nije važno da li će to biti kineska ili ruska vakcina, već da je bezbjedna i efikasna. I da bude jednako dostupna svima. Ima preko 170 vakcina kandidata“, istakla je Brajović.

Dodala je takođe da je stav SZO jasan i po pitanju nošenje maski, a to je da djeca do pet godina ne moraju da nose maske, a od 6 do 11 da se donese odluka na osnovu temelja procjene rizika.

Komentarišući to kako SZO klasifikuje broj umrlih od Kovida 19, te postoji li razlika između onih koji su umrli sa Kovidom i onih koji su umrli od Kovida i da li sve države koriste isti sistem, Brajović je rekla da je ta mortalitetna statistika pitanje i izazov sa ili bez Kovid-a, a da je sada dodatno potencirana.

„Moramo da budemo oprezni kada uporedjujemo smrtnost u zemlji A u odnosu na zemlju B zbog toga zemlje koriste različite sisteme. SZO nudi modele za procjenu smrtnosti. Dešava se u velikom broju slučaja da imate smrtni slučaj, a da ta osoba nije bila testirana. Smrt od kovida se definiše kao svaki drugi smrtni slučaj, ali pod uslovom da to nije bio uzrok koji se može dovesti u vezi sa nekim drugim alternativnim uzrokom“, rekla je Brajović.

Šefica SZO za Crbu Goru je rekla da MMR vakcina ne utiče na imunitet djeteta, te da i u slučaju vakcinacije ako je dijete bilo u inkubacionom periodu, vakcinacija ne može da utiče na tok oboljenja.Takođe je istakla da BSŽ vakcina, prema najnovijim studijama, ne štiti od Kovida-19.

Vijesti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.