Joanikije: Od nove vlasti očekujem da povuče Zakon o slobodi vjeroispovijesti

Joanikije: Od nove vlasti očekujem da povuče Zakon o slobodi vjeroispovijesti

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije kazao je u intervjuu za Televiziju Hram da od nove vlasti u Crnoj Gori očekuje da povuče Zakon o slobodi vjeroispovijesti i predložio da nacrt novog zakona urade pravnici Srpske pravoslavne crkve (SPC).

"Od nove vlasti očekujemo da aktuelni Zakon o slobodi vjeroispovijesti povuče i da donese jedan savremen zakon koji će ispoštovati Ustav Crne Gore, ispoštovati vjerske slobode i prava svih vjernika, da će obezbijediti ravnopravnost među svim vjerama. S obzirom koliko je SPC radila na toj temi i koliko smo naučnih skupova održali, imamo naših pravnika koji bi mogli da predlože nacrt tog zakona", rekao je Joanikije, prenosi Pobjeda.

U pitanju je, kako podsjeća list, novi zahtjev SPC parlamentarnoj većini, budući da je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije zatražio izgradnju kapele na Lovćenu kao i gradnju crkve na Cetinju.

Joanikije je kazao da će taj zakon biti usaglašen ne samo sa Ustavom Crne Gore, nego i drugim međunarodnim pravnim aktima koji regulišu tu materiju.

Prijedlog Joanikija je, piše Pobjeda, u najmanju ruku neobičan jer shodno članu 93 Ustava Crne Gore, pravo predlaganja zakona i drugih akata imaju Vlada i poslanik.

Pravo predlaganja zakona ima i šest hiljada birača, preko poslanika koga ovlaste.

U sporazumu koji su potpisali lideri nove parlamentarne većine Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović nema ni riječi o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti već se pominje samo da će nova demokratska vlast sve zakone donositi i revidirati u skladu sa evropskim standardima.

Joanikije je kazao da je uvjeren da će nova vlast imati dobru volju da se povede jedan konstruktivan dijalog i da se donese novi zakon.

"Mi samo očekujemo da će Crkva, kao i sve druge vjere u Crnoj Gori, dobiti onaj status koji zaslužuje. Što se nas tiče, to je samo ono što je dobila Rimokatolička crkva ugovorom između Crne Gore i Svete Stolice, taj obim prava koji je Rimokatoličkoj crkvi u Crnoj Gori obezbijeđen tim ugovorom. Ja sam zadovoljan ako i mi budemo imali isti obim prava, iako smo većinska vjera", rekao je Joanikije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.