U borbi protiv Kovid-19 ne smije biti opuštanja
Ilustracija

Gebrejesus upozorio

U borbi protiv Kovid-19 ne smije biti opuštanja

U borbi protiv Kovid-19 ne smije biti opuštanja, upozorio je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus, navodeći da trenutna pandemija nije posljednja sa kojom će se svijet suočiti.

On je, u obraćanju tokom zasijedanja regionalnog odbora SZO za Evropu, kazao da borba protiv Kovid-19 nije ni blizu završetka.

“Iako se, barem za sada, čini da je smrtni bilans relativno nizak, prosječan dnevni porast broja zaraženih u Evropi trenutno je viši nego tokom prvog udara pandemije u martu”, rekao je Gebrejesus.

Prema njegovim riječima, ukoliko se ne obuzda prenošenje zaraze, biće izgubljeno još ljudskih života, prenosi Tanjug.

“A postoji i stvarna opasnost od ponovnog uvođenja karantinskih mjera, čija je cijena bila visoka”, upozorio je Gebrejesus.

On je rekao da SZO, kroz program za omogućavanje pristupa sredstvima za borbu protiv COVID-19 i globalnu inicijativu pod nazivom "kovaks", radi na tome da, kada i ako bude utvrđeno da postoji efikasna i bezbjedna vakcina, ona bude podjednako dostupna svim zemljama.

“Isporuke vakcine u početku će biti ograničene, a prioritet mora biti dat vakcinisanju zaposlenih u najznačajnijim službama i potencijalno najugroženijih grupa stanovništva”, istakao je Gebrejesus.

Kako je kazao, ovoj pandemiji će doći kraj, ali ona neće biti posljednja.

“Stoga imamo zajedničku odgovornost prema svojoj djeci, kao i njihovoj djeci, da za sobom ostavimo svijet koji je bolje pripremljen za sljedeću pandemiju”, ukazao je Gebrejesus.

On smatra da ulog nikada nije bio veći.

“Ali nikada nije bila vrjednija ni nagrada, a to je zdraviji, bezbjedniji, pravedniji i održiviji svijet”, zaključio je Gebrejesus.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.