Avio saobraćaj u Evropi slabiji za 55 odsto
Ilustracija

Kriza izazvana kovidom

Avio saobraćaj u Evropi slabiji za 55 odsto

Avio-saobraćaj u Evropi ove godine će zbog pandemije koronavirusa biti pogođen teže nego što se prvobitno očekivalo, saopšteno je iz Eurocontrola.

"Očekuje se da će ukupni broj letova u Evropi biti manji 55 odsto u odnosu na prošlu godinu, što je šest miliona letova manje, ali i milion više nego što se po prvotnom scenariju predviđalo", kazali su iz Eurocontrola, evropske međuvladine organizacije zadužene za koordinaciju upravljanja avio-saobraćajem u Evropi, prenosi SEEbiz.

Ukupni gubici za avio-kompanije i aerodrome mogli bi dostići 140 milijardi ove godine, 30 milijardi više od procjene iz aprila.

U aprilu je Eurocontrol očekivao postepeni oporavak avio-saobraćaja do kraja godine, ali taj scenario više nije izgledan nakon što se u avgustu zaustavio oporavak. Sljedećih mjeseci avio-saobraćaj bi trebalo da bude 40 do 50 odsto od normalnog, što znači da bi na godišnjem nivou mogao biti manji 55 odsto, što je šest miliona letova manje.

Glavni direktor Eurocontrola, Imon Brenan, upozorio je na izostanak koordinacije među zemljama članicama.

"Puno je zbrke i jako malo povjerenja putnika, dok raste broj zaraženih koronavirusom. Sadašnji scenario mogao bi se poboljšati kad bi bilo više koordinacije između zemalja članica o tome kako najbolje upravljati vazdušnim saobraćajem kroz usklađeni pristup prema testiranju i zajedničke procjene epidemioloških kriterijuma", naveo je Brennan, prenosi Mina.

On je dodao da situacija može postati i gora ako države nastave da nameću opšta ograničenja i karantinske mjere.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.