Ilustracija

"Zajedno za održive šume": NVO Green Home započela aktivnosti u cilju očuvanja šuma

NVO Green Home je započela realizaciju projekta "Zajedno za održive šume“, koji je finansiran od strane Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i traje 7 mjeseci. Projekat se sprovodi u partnerstvu sa Savezom udruženja privatnih vlasnika šuma, a podrazumijeva povezivanje svih zainteresovanih strana - institucija, privatnih vlasnika šuma, civilnog sektora i građana kako bi se više pažnje posvetilo održivom upravljanju šumama.

"U cilju održivog upravljanja, posebna pažnja se mora posvetiti smanjenju ilegalnih aktivnosti u šumarstvu, ali i smanjenju rizika od šumskih požara, klimatskih promjena i neracionalnog korišćenja šumskih resursa zarad upravljanja šumama i šumskim zemljištem na način kojim se čuva biodiverzitet, a da produktivnost, obnavljanje, vitalnost i potencijal šuma zadovoljavaju ekološke, ekonomske i socijalne potrebe današnjih i budućih generacija, kako na lokalnom tako i na nacionalnom nivou", navodi se u saopštenju.

Iz Green Home-a su kazali da je planirano da se kroz edukativnu kampanju o važnosti šumskih ekosistema, izradu brošure sa primjerima dobre prakse u održivom gazdovanju šumama, ali i putem obuka namjenjenih privatnim vlasnicima šuma i predstavnicima civilnog sektora o mjerama njege u šumi, sprovođenju doznaka i sanitarnih sječa, bolje razumije i pospješi održivo upravljanje šumama.

Iz navedenih razloga, iz Green Home-a su naveli da zajedno sa projektnim partnerom, žele da kroz sprovođenje projektnih aktivnosti, povezivanje i zajedničko djelovanje institucija, privatnih vlasnika šuma i lokalnih zajednica, ukaže na važnost šuma, njihov ekosistemski, ekonomski, socijalni i kulturni značaj, te da doprinese jačanju kapaciteta privatnih vlasnika šuma za zaštitu i održivo upravljanje šumama i predstavi primjere dobre prakse u navedenoj oblasti.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.