Reforma obrazovanja da se temelji na integritetu, karakteru i moralnim načelima
Milica Kankaraš, Foto: Crno na bijelo

Kankaraš iz platforme "Crno na bijelo"

Reforma obrazovanja da se temelji na integritetu, karakteru i moralnim načelima

Reforma obrazovnog sistema i postulati novog, kvalitetnog obrazovnog sistema bi trebalo da budu integritet iznad novca, karakter iznad uspjeha i dobrota iznad takmičenja, kazala je danas profesorica Milica Kankaraš potpisnica platforme “Crno na bijelo”.

Ona ustvrđuje da današnji obrazovni sistem funkcioniše suprotno ovim principima i da su rezultat tome problemi koji pogađaju Crnu Goru jednako kao i druge zemlje svijeta.

“Porast vršnjačkog nasilja, upotreba narkotika i sve veći broj suicida kod mladih su uzrokovani dobrim dijelom jednim potpuno pogrešnim sistemom vrijednosti koji se, nažalost, nesvjesno prenosi u školama. Neoliberalni kapitalizam je takođe dao veliki doprinos razvoju ovog autodestruktivnog ponašanja kod mladih”, ocjenjuje Kankaraš.

Ističe da je do prije nekoliko decenija bilo “normalno” da jedna plata bude dovoljna za izdržavanje porodice a da danas mladi roditelji moraju i po dva posla raditi da bi platili sve račune i obezbijedili sve što je neophodno za porodicu.

“Usljed svega toga, roditelji fizički ne mogu postići da provode vrijeme sa svojom djecom koliko bi bilo potrebno. I, umjesto da se obrazovni sistem prilagodi ovoj velikoj promjeni u načinu života, tj. da bude pomoć i podrška i mladim ljudima i njihovim roditeljima, napravljena je samo izmjena birokratije. To smo pobjedonosno nazvali reformisanim školskim sistemom”, ističe Kankaraš.

Kaže i da se otišlo i korak dalje u pogrešnom pravcu.

“Naime, digitalizacija koja se planira za sve prvake ne može imati pozitivne rezultate, prije svega zbog toga što je u suprotnosti sa preporukama relevantnih stručnjaka. U tom prilogu idu ocijene dr Rajovića, predsjednika srpske MENSE i savjetnika njemačke vlade za obrazovanje, koji je istakao je da je od ključnog značaja za dječji razvoj kretanje i igra na čistom zraku. Takođe je skrenuo pažnju da djeca do neke 11-e godine ne bi smjela više od 30 do 45 minuta dnevno da provode ispred ekrana”, navodi Kankaraš.

Kanakaraš naglašava da je naše Ministarstvo prosvjete uložilo u nabavku tablet računara za prvake više od 4 miliona eura, a da najnoviji podaci pokazuju da oko 16% crnogorskih porodica nema računar kao pomoćni sredstvo za učenje.

“Bilo bi od koristi za sve da se ti novi računari daju na revers upravo tim porodicama koje nemaju sredstva da nabave kompjuter a da se za učenike prvih razreda, u skladu sa preporukama dr Rajovića, organizuje nastava primjerena njihovim razvojnim potrebama”, smatra Kankaraš.

Ona na kraju zaključuje da se nada da će fokus nove, ekspertske vlade Crne Gore biti na realizaciji navedenih principa a ne na nekim, dodaje Kankaraš, novim, kozmetičkim promjenama birokratskog sistema.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.