Oružane snage Bosne i Hercegovine jedinstvene u svijetu: Više starješina nego vojnika
Ilustracija

Oružane snage Bosne i Hercegovine jedinstvene u svijetu: Više starješina nego vojnika

Oružane snage Bosne i Hercegovine jedinstvene su u svijetu, budući da imaju više starješina nego vojnika, prenosi RTRS.

Zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbijednost u parlamentu BiH Dušanka Majkić rekla je kako je apsurdno da je broj oficira i podoficira nesrazmjerno veći od broja vojnika u Oružanim snagama BiH, a to znači da je prošle godine 4.886 oficira i podoficira komandovalo sa samo 3.968 vojnika, prenosi RTRS.

"To je apsurd, iako se još od uspostavljanja Oružanih snaga znalo da se broj mora prilagoditi odnosu 70 naspram 30 u korist vojnika. Ministarstvo odbrane godinama ništa nije uradio na tom planu“, naglasila je Majkićeva, dodavši da je zbog toga posljednjih godina i budžet resora odbrane uglavnom trošen za personal, a ne opremu i obuku.

Ona je istakla da su stanjem nezadovoljni i vojnici.

"Iako u skladu sa zakonom službu napuštaju sa navršenih 40 godina života, odlaze i ranije. Treba na vrijeme planirati, ali mi to ne znamo. I to pokazuje probleme u vojnim redovima“, rekla je Majkićeva.

Ona je dodala i da jedinicama komanduje 13 generala i brigadira čije imenovanje nije prošlo svu zakonsku proceduru, jer ga nije potvrdio Parlament BiH.

"Ministarstvo odbrane, za koje se prosječno godišnje izdvaja 280 miliona KM (oko 140 miliona eura), za 15 godina od formiranja nije uspjelo da riješi nijedan ključni problem“, naglasila je Majkićeva.

U izveštaju koji im je predočen piše da je planirano da imaju ukupno 10.961 profesionalno vojno lice, a popunjena su 9.702 mjesta, te da nedostaju još 1.252 vojnika.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.