Kvalitet vazduha pogoršan usled koncetracije dima

U požarima širom SAD-a poginule 33 osobe, psi tragaju za preživjelima

Najmanje 33 osobe poginule su u požarima koji bijesne na području zapadne obale SAD, od Kalifornije na jugu do države Vašington na sjeveru.

Požari bukte u Kaliforniji, Oregonu i Vašingtonu, a zbog pepela je znatno pogoršan i kvalitet vazduha, prenosi Glas Amerike.

Spasilačke ekipe, uz pomoć dresiranih pasa, obilaze ugrožena područja te tri američke države, koje su pretrpjele najteže posljedice požara, prenosi Tanjug.

Kako se navodi, oni su angažovani u potrazi za preživjelima i pronalaženju tijela mogućih žrtava.

Najmanje šest osoba stradalo je u Oregonu, pokazuju podaci lokalne internet stranice, pokrenute za informisanje građana usled nepogoda koje su uzrokovale vatrene stihije.

Guvernerka Kejt Braun rekla je da se desetine građana vode kao nestale širom tri okruga.

Trenutno je situacija povoljnija za angažman vatrogasnih ekipa, pošto je nakon četiri dana visokih temperatura i jakog vjetra, tokom vikenda temperatura počela da opada i vjetar da se smiruje.

Nešto vlažniji vremenski uslovi i vazduh koji struji ka unutrašnjosti Tihog okeana stvaraju uslove za bolji učinak službi angažovanih u gašenju požara.

Bijela kuća je saopštila da će predsjednik Donald Tramp sutra obići kalifornijske zvaničnike.

Prethodno je poručio da guverneri država zapadnog dijela SAD snose dio odgovornosti zbog kriza koje izazivaju požari posljednjih godina usled, kako je ukazao, neadekvatnog održavanja šuma.

Džo Bajden, protivkandidat predsjedniku Trampu na predstojećim novembarskim izborima, uzrok požara koji su pogodili zapadni dio SAD povezao je sa klimatskim promjenama.

Inače, Sjedinjene Države su novembra 2019. godine počele povlačenje iz Sporazuma o klimatskim promenama, potpisanom u Parizu, čija je svrha sprječavanje pojave globalnog zagrijevanja, kao i razvoj novih ekoloških tehnologija u proizvodnji i industriji.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.