SZO:  U oktobru i novembru ćemo vidjeti višu stopu smrtnosti od Kovida

SZO: U oktobru i novembru ćemo vidjeti višu stopu smrtnosti od Kovida

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) očekuje rast broja umrlih od Kovida-19 u Evropi tokom oktobra i novembra koji će, prema njenim predviđanima, biti "teži" što se epidemije tiče, rekao je danas za Frans pres direktor evropskog ogranka organizacije.

"Stvari će postati teže. U oktobru i novembru ćemo vidjeti višu stopu smrtnosti", rekao je Hans Kluge u razgovoru za Frans pres govoreći u trenutku kada broj registrovanih slučajeva zaraze skače u Evropi mada je dnevni broj umrlih za sada uglavnom stabilan.

Porast broja umrlih na dnevnoj osnovi se očekuje zbog povećanja broja slučajeva zaraze sa ponovnim širenjem epidemije u Evropi, navela je SZO.

"Sad smo u trenutku kada zemlje ne žele da čuju takvu vrstu loših vijesti, razumijem to", rekao je šef evropskog ogranka SZO koji je ukazao da želi da pošalje "pozitivnu poruku" da će se pandemija "zaustaviti u jednom trenutku", prenosi Beta.

Evropski ogranak SZO danas i sjutra održava sastanak sa oko 50 zemalja članica da razmijene mišljenja o odgovoru na pandemiju i da usaglase petogodišnju strategiju.

Visoki zvaničnik organizacije čije sjedište je u Kopenhagenu je upozorio one koji misle da će kraj epidemije da se podudari sa izradom vakcine, koja se još razvija.

"Stalno čujem vakcina će označiti kraj epidemije. Naravno da neće", rekao je Kluge.

"Ne znamo čak ni da li će vakcina biti efikasna u svim djelovima populacije. Neki znaci koje dobijamo su da će biti efikasna za neke ali ne za druge. I ako odjednom treba da naručujemo različite vakcine, kakav logistički košmar", upozorio je Kluge.

On je rekao da će kraj pandemije biti u trenutku kada kao zajednica naučimo da živimo sa tom pandemijom.

"I to zavisi od nas. To je vrlo pozitivna poruka", rekao je on.

Broj slučajeva zaraze u Evropi znatno raste poslednjih nedelja posebno u Španiji i u Francuskoj. U petak više od 51.000 novih slučajeva zabilježeno je samo u tom jednom danu u 55 zemalja koje pokriva evropski ogranak SZO, što je više od vrhunca zabilježenog u aprilu, prema podacima te organizacije.

Istovremeno broj umrlih dnevno je za sada na nivou od početka juna, oko 400 do 500 smrtnih slučajeva vezanih za Kovid-19, prema tom istom izvoru.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.