Tuzla: Pacijent se sa istim simptomima vratio na liječenje nakon što je prije 25 dana otpušten kući

Ljekari utvrđuju da li je riječ o reinfekciji ili zaostatku infekcije COVID

Tuzla: Pacijent se sa istim simptomima vratio na liječenje nakon što je prije 25 dana otpušten kući

Muškarac srednje životne dobi sa područja Tuzlanskog kantona u Bosni i Hercegovini ponovo je hospitalizovan u COVID bolnicu u prostoru Klinike za zarazne bolesti Univerzitetsko-kliničkog centra Tuzla, nakon što je prije 25 dana otpušten na kućno liječenje.

„Pacijent je kod nas bio hospitalizovan zbog infekcije koronavirusom. Prije nego što je otpušten na kućno liječenje, urađena su dva PCR testa i u oba navrata rezultati su bili negativni“, kazao je prof. dr. Vahid Jusufović, direktor UKC-a Tuzla, prenosi Anadolija.

Pacijent, sa istim simptomima kao prije mjesec, ponovo se javio ljekarima u UKC Tuzla. Urađen je novi PCR test i rezultat je bio da je on pozitivan na koronavirus.

„Ponovo je smješten u COVID bolnicu i pratimo njegovo zdravstveno stanje. Trenutno je sa srednje teškom kliničkom slikom. Utvrđujemo da li je riječ o reinfekciji ili zaostatku ranije infekcije. Ovo je prvi slučaj da se neko nakon oporavka ponovo sa istim simptomima vratio na liječenje, odnosno da je hospitalizovan u COVID bolnici“, kaže dr. Jusufović.

Na području Tuzlanskog kantona trenutno je aktivno zaraženo 278 osoba, 2.721 pacijent se oporavio, a od početka pandemije je evidentirano 3.143 pozitivne osobe na koronavirus.

Hospitalizovana je 41 osoba, od kojih je pet na mehaničkoj ventilaciji. Pozitivnih u kućnoj izolaciji je 237, a pod zdravstvenim nadzorom je 339 osoba.

Od komplikacija izazvanih koronavirusom do sada su u Tuzlanskom kantonu preminule 143 osobe.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.