Izraelski ministar podnio ostavku zbog najavljenog karantina
Jakob Licman

Izraelski ministar podnio ostavku zbog najavljenog karantina

Izraelski ministar građevinarstva Jakob Licman podnio je ostavku u znak protesta zbog najave vlade da će uvesti mjere karantina.

Licman, koji je tokom prvog talasa pandemije bio ministar zdravlja, i sam ranije zaražen koronavirusom, kritikovao je najavljene mjere kao ekstremne.

Sadašnji ministar građevinarstva, koji predvodi ultra-ortodoksnu frakciju u koalicionoj vladi, posebno je ogorčen zbog restrikcija koje će građane spriječiti da odu na zajedničku molitivu u sinagoge tokom predstojećih praznika.

U pismu u kojem je obrazložio razloge za ostavku, Licman je naveo da odluka o uvođenju mjera karantina u ovom trenutku predstavlja odraz nepoštovanja prema jevrejskim praznicima.

Postupanje izraelskih vlasti na početku pandemije ocijenjeno je kao pohvalno. Kasnije je, zbog porasta broja zaraženih, vlada kritikovana da je dopustila prerano otvaranje ekonomije i škola.

Sa rekordnim porastom broja novozaraženih, očekuje se da će vlada Izraela danas usvojiti odluku o uvođenju mjera karantina po drugi put.

U Izraelu je od početka pandemije koronavirusom zaraženo preko 150.000 ljudi, dok je od posljedica bolesti umrlo više od 1.100 pacijenata. S obzirom na to da u Izraelu živi devet miliona ljudi, epidemiološka situacija u ovoj zemlji je među najnepovoljnijim u svijetu.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je pred sastanak kabineta vlade izražio žaljenje zbog Licmanove odluke i rekao da je poštuje. On je rekao da je uvođenje strogih mjera u ovom trenutku neophodno.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.