EU pozvala Veliku Britaniju da ispoštuje potpisan sporazum o razlazu
Ilustracija

"Ovo utiče na kredibilitet britanske vlade"

EU pozvala Veliku Britaniju da ispoštuje potpisan sporazum o razlazu

Predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel, koji predstavlja 27 zemalja EU, pozvao je danas britansku vladu da u potpunosti primijeni već potpisan sporazum o povlačenju iz Evropske unije.

"Vrijeme je da britanska vlada preuzme svoje odgovornosti", rekao je Mišel poslije telefonskog razgovora sa irskim premijerom Majklom Martinom, prenosi Beta.

Britanska vlada u srijedu je podnela Parlamentu predlog zakona kojim se dijelom poništava već potpisan sporazum o razlazu Britanije i EU, što se smatra kršenjem međunarodnog prava, po priznanju samog britanskog premijera Borisa Džonsona.

On međutim ipak planira da se taj predlog zakona od sjutra razmatra u donjem domu britanskog Parlamenta gdje on ima većinu od 80 mjesta.

Na svom Tviter nalogu Mišel je takođe rekao da je "u pitanju međunarodni kredibilitet potpisa Velike Britanije".

Posle formalnog izlaska Velike Britanije iz EU 31. januara, Britanija i EU počeli su pregovore o njihovim budućim trgovinskim i bezbjednosnim odnosima. Međutim pregovori tapkaju u mestu i izgleda da će biti teško postići trgovinski dogovor između dvije strane kojim treba da se izbjegne ponovno uvođenje carina.

Dogovor treba da se postigne do kraja godine dokle traje prelazni period tokom koga Britanija još primjenjuje propise EU iako je formalno izašla iz Unije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.